Spomen-ploča crvenoarmejcima, koncert ruskog ansambla na Trgu Republike FOTO/VIDEO

Na Trgu Republike u Beogradu danas je otkrivena spomen-ploča posvećena crvenoarmejcima koji su poginuli tokom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.10.2019.

12:11

Spomen-ploča crvenoarmejcima, koncert ruskog ansambla na Trgu Republike FOTO/VIDEO
Foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIAT ZA INOFRMISANJE GRADA BEOGRADA/ nr

Otkrivanju spomen ploče, na mestu gde je 1944. sahranjeno 940 crvenoarmejaca, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruškov.

"Danas je poseban dan za Beograd. Danas slavimo 75. godina slobode, koju su zajednički izvojevali Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije i naša bratska Crvena armija", rekao je Vesić.

On je podsetio da je za pobedu protiv "fašističkog okupatora" živote dalo 940 crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske.

"Sećamo se svih njih i te teško stečene slobode. Njihova žrtve opominju nas koliko slobodu treba da čuvamo, i koliko ljubomorno treba da je čuvamo, kao i da pazimo da je nikada više ne izgubimo jer ne postoji ništa gore i teže od ropstva", rekao je Vesić.

On je naglasio da je oslobođenje Beograda zajednička pobeda Srbije i Rusije, odnosno Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

"I danas smo zajedno, kao što smo bili zajedno pre 75 godina", rekao je Vesić.

Dodao je da je prilikom rekonstrukcije Trga republike predvođeno da se, na mestu gde se od 1944. do 1954. nalazilo groblje poginulih crvenoarmejaca, postavi obeležje u znak sećanja na stradale crvenoarmejce i zajedničku pobedu snaga dve zemlje u Drugom svetskom ratu.

On je podsetio da su tela 940 crvenoarmejaca, koji su tu bili sahanjeni, 1954. godine preneta na Groblje oslobodilaca Beograda, "da tamo počivaju zajedno sa braćam partizanima, s kojima su oslobađali Beograd".

Vesić je zahvalio prijateljima iz Rusije jer zajedno s nama slave ovaj dan koji je, kako je istakao, jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji.

"Pobeda koju smo tada izvojevali je zajednička pobeda", naglasio je Vesić.

Portal Sputnjik prenosi uživo koncert ruskog ansambla "Aleksandrov" na Trgu Republike, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.
Foto: TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIAT ZA INOFRMISANJE GRADA BEOGRADA/ nr
Ruski ambasador čestitao je Srbiji i srpskom narodu, ali i svojoj zemlji, na oslobođenju Beograda.

"Ovo je izvanredan dan. Na ovom trgu bile su najteže borbe za oslobođenje Beograda. Rezultat toga je da je čitav grad oslobođen, da je vraćena slobodarska tradicija. Ovo mesto postalo je takozvano ''mesto kod konja'', mesto slobodnog druženja, slobode i slobodarske tradicije", rekao je Bocan Harčenko.

On je zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na postavljanju spomen-ploče na Trgu republike.

"Spomen-ploča je još jedno obeležje naše zajedničke borbe i čuvaće sećanje na naše heroje. Istovremeno, biće podsticaj za budućnost i suprotstavljanje falsifikovanju i reviziji istorije", rekao je ambasador.

Osvrnuo se i na jučerašnju posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić na "izvanrednoj organizaciji posete".

Na otkrivenoj spomen ploči napisano je:

"Na ovom mestu se nalazilo spomen-obeležje i grobnica crvenoarmejaca poginulih u borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine. Posmrtni ostaci crvenoarmejaca su preneti na Groblje oslobodilaca Beograda, koje je svečano otvoreno na desetogodišnjicu osobođenja grada, 20. oktobra, 1954. godine".

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Vesić i rukovodilac ansambla "Aleksandrov" položili vence, najavljena izgradnja muzičke fontane

Foto: TANJUG/ BEOINFO/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA/nr
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i rukovodilac ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk danas su položili vence u parku Aleksandrov.

Vesić, koji je povodom obeležavanja 75-ogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratuu, u ime Grada Beograda položio venac zajedno sa predsednikom gradske skupštine Nikolom Nikodijevićem i pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem, najavio je da će u tom parku biti izgrađena mala muzička fontana, s koje će posetioci tokom određenog doba dana moći da čuju numere koje izvodi hor "Aleksandrov".

"Tada će ovaj park dobiti pun smisao i svakog dana podsećati Beograđane na vezu koji imaju Beograd i hora Aleksandrov", rekao je Vesić.

On je dodao da je Beograd zahvalan Crvenoj armiji, "našoj ruskoj braći", na pomoći u oslobođenju grada pre 75 godina, ističući da prestonica Srbija jedina u svetu ima park Aleksandrov i da jedini ima posebnu vezu sa istoimenim ansamblom.

Podsetio je da je, posle teške avionske nesreće u kojoj su skoro svi članovi hora Aleksandrov poginuli 2016. godine, doneta odluka da park, koji se nekada zvao Devojački park, dobije ime po tom ansamblu.

"To je imalo smisla da uradimo jer je Aleksandrov veoma popularan u Beogradu. U parku se nalazi i spomenik caru Nikolaju, a na ovom mestu nalazilo se rusko poslanstvo tokom 19. veka. Tako da je ovaj park na više nacina posvecen Rusiji", rekao je Vesić.

Vesić je zahvalio članovima ansambla "Aleksandrov" što svake godine dolaze u Beograd i dodao da će Beograđani i danas moći da ih na otvorenom čuju što se, naglasio je, ne dešava često ni u Rusiji.

"Danas ćemo zajedno sa njima proslaviti 75. godina slobode", naveo je Vesić.

Rukovodilac ruskog ansambla "Aleksandrov" rekao je da je za članove tog hora velika čast, ali i odgovornost, da prisustvuju proslavi 75-ogodišnjice oslobođenja Beograda.

"Uvek smo imali posebne odnose između hora Aleksandrov i Srbije", ocenio je Sačenjuk.

On je, u ime ansambla i članova porodica njihovih kolega koji su poginuli tokom avionske nesreće 2016. godine, zahvalio Gradu Beogradu i Srbiji da ovaj park ponese ime po tom ansamblu.

"Najvrednija stvar koju imaju ljudi su pamćenje i vera. To su dve stvari koje objedinjavaju naše narode", rekao je Sačenjuk i dodao da je za članove tog hora velika čast što mogu danas da nastupe na Trgu republike.

Koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" biće održan danas u 12.30 časova na Trgu republike.

Polaganju venaca u parku Aleksandrov prisustvovala je i direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: