Beograd obeležava 75 godina od oslobođenja, niz događaja u prestonici

Beograd nizom manifestacija obeležava 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.10.2019.

09:08

Beograd obeležava 75 godina od oslobođenja, niz događaja u prestonici
Ilustracija: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Duska Stefanoviæ/nr

Nakon višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca, uz državne i vojne počasti, na Groblju oslobodilaca Beograda u 11.30 časova.

U okviru Spomen - kompleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana u Republici Srbiji.

Predstavnici Vlade, Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a i navedene diplomate položiće vence u 13.00 časova i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima, koji se nalazi na Avali, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Manifestacija "Dani slobode 2019", kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, počela je 18. oktobra i trajaće do 1. novembra.

Manifestacija obuhvata niz događaja, među kojima je i memorijalni defile "Pobeda slobode" od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija", koji će biti održan danas od 12 sati.

Na Trgu Republike, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca koji su živote dali u borbi za oslobođenje Beograda, biće postavljena spomen-ploča u granitu koja će obležavati mesto gde su oni bili sahranjeni.

Nakon memorijalnog defilea, tokom kojeg će se sa vojnog kamiona puštati radio-drama "Slobodni Beograd" o oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, na Trgu Republike će u 12.30 biti održan koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov".

Danas će na Trgu Republike u 18 sati biti održan koncert na kome će Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvesti prigodni program kompozicija s vojničkim karakterom, a u slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Narodnom pozorištu.

U saradnji s Vojskom Srbije, biće prvi put izvedena Uvertira 1812 Petra Čajkovskog u orginalnom vidu, s pucnjima topova, a u progamu će biti zastupljena dela iz zemalja svih saveznika u Prvom svetskom ratu, kao i splet srpskih vojničkih marševa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: