Poslanici protiv sporazuma, Džonson: "Neću pregovarati sa EU"

Britanski poslanici glasali su za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o Bregzitu premijera Borisa Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.10.2019.

16:04

Poslanici protiv sporazuma, Džonson:
Ilustracija: Depositphotos/ Segal

Rojters navodi da će Džonsona taj korak obavezati da zatraži od EU odlaganje Bregzita.

Za amandman je glasalo 322 poslanika, dok je protiv bilo 306.

To znači da parlament neće glasati o tome da li da odobri Džonsonov sporazum.

Ukoliko Džonson uspe da dovede do toga da se zakon izglasa u parlamentu, on bi mogao da sprovede Bregzit do 31. oktobra.

Podsetimo, desetine hiljada građana izašle su na ulice Londona zahtevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Britanski premijer Boris Džonson izjavio jeda neće pregovarati sa EU o odlaganju Bregzita, nakon što su poslanici podržali predlog kojim se povlači podrška njegovom sporazumu o Bregzitu dok on ne bude formalno ratifikovan.

"Neću pregovarati sa EU o odlaganju niti me zakon na to primorava", rekao je Džonson, obraćajući se poslanicima nakon glasanja.

Rojters, međutim, navodi da ukoliko parlament ne odobri dogovor do kraja dana, zakon obavezuje Džonsona da traži od EU odlaganje Bregzita za tri meseca.

Ipak, Džonson kaže da će prijateljima i kolegama u EU reći isto ono što je svima govorio poslednjih 88 dana, odnosno otkako je stupio na dužnost premijera.

"Da bi dalje odlaganje bilo loše za ovu zemlju, loše za Evropsku uniju i loše za demokratiju", poručio je Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: