"Komšić izneo lični stav, a ne BiH"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

18:10

Ilustracija: Depositphotos/ tatiana53

Tim putem ga je obavestio da je pismo koje je predsedavajućeg Predsedništva Željka Komšića, u kojem protestuje zbog izbora laureata Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, njegov lični stav, a ne BiH.

"Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov lični stav, a nikako stav BiH, pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovljstvo pojedinca u BiH", istakao je Dodik u pismu upućenom Malmu, prenela je RTRS.

On je istakao da Republika Srpska ceni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke doneta uz punu svest o vrednosti i značaju njegovog književnog opusa bez koga bi današnji svet sigurno bio siromašniji, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

"Dodelom ove nagrade i Nobelov komitet na najbolji način se odužio tom izuzetnom piscu i njegovom delu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu pokušaj je politizacije kulture i revizije istine", naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da je Nobelova nagrada za književnost završila u pravim rukama i da je ovom nagradom Handkeu vraćeno poverenje u vrednovanje svetskih dostignuća u različitim oblastima, pa i u književnosti.

Komšić je ponovo danas uputio pismo Malmu u ime, kako je naveo, građana BiH i u lično ime, iznoseći niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije nauka, pozivajući ih da pre dodeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: