Kurdi: Turci bombardovanjem krše primirje u Siriji

Turska je bombardovala i granatirala položaje kurdskih snaga i civile na severu Sirije kršeći tek uspostavljeni prekid vatre, rekao je portparol kurdskih snaga.

Izvor: Beta

Petak, 18.10.2019.

13:41

Kurdi: Turci bombardovanjem krše primirje u Siriji
Ilustracija: EPA-EFE/AHMED MARDNLI

SAD su saopštile sinoć da su uspele da dogovore petodnevnu suspenziju turske ofanzive na sirijske kurdske borce na severu Sirije, koji se graniči sa Turskom.

Kurdske snage su odmah sinoć saopštile da su spremne da poštuju primirje koje je stupilo na snagu noćas.

Nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava javila je da je najmanje pet civila ubijeno na severu Sirije u turskom vazdušnom napadu na selo blizu pograničnog mesta Ras al Ain, gde kurdske snage i dalje pružaju otpor ofanzivi Ankare.

"Pet civila je ubijeno u turskom vazdušnom napadu na selo Bab al Keir", prenela je Opservatorija. To se dešava uprkos primirju koje je Ankara sinoć prihvatila.

Turska je krenula u ofanzivu na severz Sirije 9. oktobra. Prema dogovoru o primirju postignutom juče tokom razgovora američkog potpredsednika Majka Pensa sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Turska daje pet dana kurdskim snagama da se povuku iz pojasa od oko 30 kilometara uz severnu sirijsku granicu. Kada se kurdske snage povuku Turska je najavila da će potpuno prekinuti ofanzivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: