Crnogorci odlučili: Izručuju svedoka saradnika Hrvatskoj

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin doneo rešenje kojim dozvoljava izručenje Hrvatskoj ključnog svedoka saradnika u slučaju pokušaja terorizma Saše Sinđelića.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

13:10

Crnogorci odlučili: Izručuju svedoka saradnika Hrvatskoj

Sinđelić če biti izručen radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična dela počinjena u Hrvatskoj.

"Odluku da Sinđelić bude izručen Hrvatskoj, ministar Pažin doneo je u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica. Prethodno su, takođe, nadležni državni organi doneli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahteva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan", navedeno je u saopštenju.

Današnja odluka ministra pravde potvrda je, kako se navodi, odlučnosti Crne Gore da dosledno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih dela nadje utočište na njenoj teritoriji.

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godine zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelić je prethodno pobegao iz Srbije i ilegalno prešao granicu sa Crnom Gorom i zatražio politički azil.

"Sinđelić je preko staza, mimo graničnog prelaza bežao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama. Saopštio je inspektorima u Rožajama da je bio primoran da traži politički azil, zbog progona i da napusti Srbiju", rekao je tada glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Iz srpskog MUP-a su, međutim, rekli da je izmišljotina da je Sinđeliću neko pretio.

On je ključni svedok Tužilaštva u slučaju pokušaja terorizma i nekoliko puta je javno menjao iskaz, zbog čega ga opozicija ali i deo stručne javnosti smatra nekredibilnim svedokom.

U prvostepenom postupku optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, svih 14 optuženih proglašeni su krivim.

Dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osudjeni su na 15 odnosno 12 godina zatvora za krivično delo terorizam u pokušaju i organizovanje kriminalne grupe.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osudjeni su na po pet godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: