Upozorenje EU: Ne smete ugroziti ljudske živote

EU osudila prisilno premeštanje stotine migranata u improvizovano sklonište "Vučjak" kod Bihaća, koje sprovodi policija Unsko-Sanskog kantona.

Izvor: Beta

Petak, 18.10.2019.

11:43

Upozorenje EU: Ne smete ugroziti ljudske živote
Foto: Tanjug/AP Photo/Almir Alic, FILE

"Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prestanu sa prisilnim transferom migranata u 'Vučjak'. U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište 'Vučjak' mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija", navodi se u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.

Delegacija EU pozvala je sve nivoe vlasti u BiH da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata, navodeći da svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost.

"Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosile na svojim ledjima. Ne smeju biti ostavljeni sami", kaže se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Upozoreno je da vlasti BiH "ne smeju ugroziti ljudske živote, s obzirom na dolazeću zimu".

Iz Delegacije EU u BiH je navedeno da je prioritet proširenje postojećih objekata kako bi se obezbedili uslovi dostojni za život.

Pored toga, vlasti BiH odmah treba da identifikuju odgovarajuće alternativne objekte, ocenjuje se u saopštenju.

Policija je pre nekoliko dana počela da premešta migrante iz centra Bihaća u kamp na Vučijaku.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je pre nekoliko dana izjavio da migrantska kriza u BiH postoji u jedino u Bihaću, navodeći da se na tom području nalazi oko 6.000 migranata.

On je još kazao da gradske vlasti više nemaju sredstava da brinu o njima, zapretivši protestima ispred parlamenta BiH ako se državne vlasti ne uključe u rešavanje migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona.

(Kraj) ljk/dan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: