EU lideri okupiće se u Zagrebu, ne zna se samo hoće li im doći Orban i Vučić

Šefovi evropskih država i vlada, kao i najviši funkcioneri EU očekuju se na izbornom kongresu Evropske narodne partije (EPP) od 20. do 21. novembra u Zagrebu.

Izvor: Beta

Petak, 18.10.2019.

11:36

EU lideri okupiće se u Zagrebu, ne zna se samo hoće li im doći Orban i Vučić
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Gosti koji se očekuju su, između ostalih: nemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i trenutni lideri EU, Donald Tusk i Žan-Klod Junker, piše danas Jutarnji list.

Od najviših evropskih političara na skupu u Zagrebu se očekuju i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i aktuelni predsednik EPP Žozef Dol, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, i brojni evropski poverenici i poslanici u Evropskom parlamentu.

List navodi da je pitanje hoće li doći mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka suspendovana iz EPP i nema pravo glasa ali je pozvana na kongres, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka postala pridružena članica EPP koja takođe nema pravo glasa, ali su i oni dobili pozivnicu.

U Zagrebu se, prema navodima zagrebačkog dnevnika, očekuje više od 2.000 delegata iz najmanje 40 zemalja u kojima EPP ima članice. Oni će u Areni Zagreb birati novo vođstvo.

Domaćin skupa biće Hrvatska demokratska zajednica, odnosno predsednik vladajuće stranke i hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: