Gorbačov - Pismo Putinu

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov, se pre izvesnog vremena obratio ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Izvor: Sputnjik

Petak, 18.10.2019.

08:24

Gorbačov - Pismo Putinu
Foto: EPA-EFE/ Vladimir_Rodionov

Gorbačov je u intervjuu za list "Izvestija" rekao da "ne želi da se nameće za savetnika" svetskim liderima i da im se obraća samo u određenim slučajevima - po pravilu kratkim pismom. Osim Putina, bivši predsednik SSSR-a obratio se i Emanuelu Makronu prenosi Sputnjik.

"Na svetskim liderima je sada ogromna odgovornost. Vreme je, iskreno da kažem, uznemirujuće. I to je veliki teret, uključujući i ljudski, psihološki. Znam iz svog iskustva", objasnio je političar.

Gorbačov je naglasio da se "nigde ne skriva" i ne krije svoje mišljenje, koje izražava u intervjuima i člancima objavljenim u Rusiji i inostranstvu.

"Ponekad primetim da moje misli nalaze odjeka u rečima i postupcima lidera", zaključio je on.

Bivši predsednik napomenuo je da se u savremenom svetu primećuje zanemarivanje međunarodnog prava i militarizacija svetske politike. Kao jedan od takvih primera Gorbačov je naveo raspad Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Političar je pozvao Rusiju i Sjedinjene Američke Države da ne dopuste da raskidanje ovog sporazuma dovede do pogoršanja pretnje ratom i već je video prvi mogući korak u tom pitanju - Putinov predlog za uvođenje moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg dometa.

Situacija oko Sporazuma o likvidaciji raketa

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjuje stranama da poseduju nuklearne i konvencioanlne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

U oktobru 2018. Tramp je objavio o povlačenju Vašingtona iz Sporazuma je Rusija „ne poštuje“ obaveze prema njemu, ali američka strana nije pružila dokaze. Rusija je 2019. godine kao odgovor na poteze Sjedinjenih Američkih Država suspendovala svoje učešće u Sporazumu.

Sporazum je prestao da važi početkom avgusta ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: