U neredima u Kataloniji uhapšeno 97 osoba; "Ponovo ćemo glasati za nezavisnost"

Policija u Kataloniji uhapsila je od ponedeljka 97 učesnika protesta, izjavio je danas španski v. d. ministra unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.10.2019.

15:11

U neredima u Kataloniji uhapšeno 97 osoba;
Ilustracija: EPA-EFE/ Oliver Hoslet

On je naveo da neće biti nekažnjenih.

Govoreći na konferenciji održanoj nakon sednice vlade Grande-Marlaska je rekao da katalonska vlada mora mnogo jasnije da osudi nasilje nakon što su demonstranti palili kola i bacali bombe sa benzinom na policiju u Barseloni u sredu uveče, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, vlada će preduzeti sve neophodne mere kako bi osigurala bezbednost u Kataloniji.

On je ranije kazao i da će Madrid poslati dodatne policijske snage u Kataloniju kako bi se osigurala bezbednost.

Tora: Ponovo ćemo glasati za nezavisnost, za dve godine

Katalonija bi trebalo da održi novo glasanje o nezavisnosti od Španije u roku od dve godine, rekao je u četvrtak šef regionalne katalonske vlade Kvim Tora.

Gotovo 100 ljudi je povređeno juče širom severoistočnog španskog regiona, trećeg dana protesta nakon što je španski Vrhovni sud osudio devet katalonskih lidera na dugotrajne zatvorske kazne zbog njihovih neuspešnih napora da obezbede nezavisnost Katalonije 2017. godine, preneo je Rojters.

Obraćajući se katalonskom parlamentu, Tora je rekao da "nema šanse" da ga bilo kakav sud spreči da preduzme korake ka nezavisnosti.

"Ako sve stranke i grupe to dozvole, mi moramo biti u mogućnosti da ovaj zakonodavni mandat završi validacijom nezavisnosti", rekao je Tora i dodao da presude izrečene u ponedeljak neće odvratiti separatiste od održavanja novog referenduma.

"Ponovo ćemo se vratiti glasanju za samoopredeljenje", rekao je Tora. On je pozvao na izradu ustava Katalonije na proleće 2020. godine, što bi moglo da otvori put za glasanje pre isteka mandata regionalnog parlamenta decembra 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: