Kolinda u Vukovaru: Nezadovoljna rešavanjem ratnih zločina; često se stavim u cipele Penave

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Vukovaru da je nezadovoljna radom pravosudnih ogana zbog presporog procesuiranja ratnih zločina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.10.2019.

14:36

Kolinda u Vukovaru: Nezadovoljna rešavanjem ratnih zločina; često se stavim u cipele Penave
EPA-EFE TOMS KALNINS

To bi, kako je rekla, omogućilo da i Hrvati i Srbi, kao i pripadnici drugih manjina u tom gradu žive u miru.

Odgovornima za sporost u radu smatra one koji odugovlače rešavanje takvih slučajeva.

Grabar Kitarovićeva je to rekla na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, odgovarajući na pitanje novinara da komentariše nezadovoljstvo vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (ne)radom pravosudnih institucija na tom pitanju, godinu dana nakon protesta održanog tim povodom.

Upitana da li je ona zadovoljna radom nadležnih institucija, rekla je da nije.

"Nisam ni ja zadovoljna radom institucija. Sada će me optužiti da kritikujem pravosuđe, međutim, ovo vam iskreno kažem kao čovek, ali i kao predsednica Hrvatske, jer jednostavno ne mogu da shvatim da hrvatsko pravosuđe još nije dalo presudu ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podele i koja su neusporedivo manje vrednosti od onoga što smo videli ovde”, rekla je predsednica.

Vukovar iz ratnih vremena je, prema njenim rečima, izgledao kao posle nuklearne katastrofe.

"A tek kad čujete priče ljudi koji vam pristupaju u Vukovaru, ne možete da verujete šta se svašta događalo na ovom prostoru. I zato počesto pokušavam da se stavim u cipele gradonačelnika Vukovara, hodati ulicama i razmišljati kako se on oseća kad susreće poglede tih ljudi, koji od njega očekuju da se nešto dogodi - da se konačno postigne pravda”, navela je.

Na opasku da Penava zbog nezadovoljstva radom institucija razmišlja da se kandiduje za predsednika HDZ-a, Grabar Kitarovićeva je rekla da to ne može da komentariše jer je reč o unutarstranačkim odnosima.

"Međutim, mislim da bi pravosuđe pre svega trebalo slušati narod. Kao predsednica ne smem da se mešam u rad pravosuđa, poštujem trostruku vlast u potpunosti, ali mislim da s punim pravom mogu reći i kritikovati da se sve događa presporo, prepolako, i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina. Videli smo u poslednje vrieme, nažalost, puno drugih afera u pravosuđu”, rekla je Grabar Kitarovićeva.

Dodala je da misli da bi nadležni trebalo da budu pozvani na odgovornost zbog odugovlačenja s predmetima i rasvetljavanju svih sučajeva da bi i Hrvati i Srbi i pripadnici drugih manjina mogli da žive u miru i bez upiranja prstom jedni u druge.

"Jer zločin je individualan, počinitelji su individualni i upravo kažnjavanje zločina pomaže tome da se ne stigmatiziraju cele hrvatske zajednice", rekla je.

"Mi želimo da srpska i sve ostale manjine ovde uživaju potpuna prava. A, naravno, u to spada upravo rešavanja tih pitanja iz prošlosti", poručila je.

Grabar Kitarovićeva je istakla kako budućnost na neki način definiše i ta prošlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: