Aleksandar Vučić: Uvek je reč samo o Kosovu

U Beogradu se održava konferencija na kojoj govore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši predsednik Evropskog saveta i premijer Belgije Herman van Rompej.

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

16:35

Aleksandar Vučić: Uvek je reč samo o Kosovu
FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Van Rompej je naveo da Belgiji, ipak, nije potrebna EU da bi opstala, jer je ta država osnovana 1830, ali da joj je važna zbog mira i prosperiteta, a na primeru Poljske i Ukrajine pokazao koliki prosperitet donosi članstvo u EU.

Te dve zemlje su 1990. godine imale isti BDP, a danas Poljska ima četiri puta veći u odnosu na Ukrajinu, rekao je Van Rompej, te istakao da se upravo u tome vidi korist od člnastva, kao i da to nisu samo inrteresi, već i ideje i garantovani mir.

Prema njegovim rečima, Srbija i EU imaju mnogo toga zajedničkog, zajedničke vrednosti za koje se zalaže i predsednik Srbije Alesandar Vučih, a to su demokratija i sloboda.

Predsednik Srbije je rekao da se on oseća kao Evropljanin, kao i svako ko se nalazi u sali u kojoj se vodi razgovor, jer Srbija jeste i bila je deo Evrope, ali je ukazao da bi na spomen EU, većina ljudi u Srbiji odmah rekla - ne radi se o razlikama izmedju Poljske i Ukranije ili njihovom BDP-u, već se radi o Kosovu.

"Ono što mi vidimo je pritisak i još više pritiska po pitanju Kospva. To je naš problem", rekao je Vučić.

On je naveo da to nije problem za njega lično, jer će racionalno govoreći, uvek moći da promoviše ideje EU, zato što je to u najboljem inetersu Srbije.

"Uvek je bolje biti deo kluba, nego van njega", istakao je Vučić.

On je govorio o racionalnim elemetnima pristupanja Evropskoj uniji, ali i o emotivnom pristupu običnih ljudi, koji su uglavnom protiv pridruživanja

"Različita je situacija kada govorite o Evropskoj Uniji unutar ljudskih srca i duša - onda ne plasirate racionalne elemente, kada pobeđujete na izborima nije nužno da pobedite zbog najboljih rezultata", rekao je Vučić.

"Moraćemo da se pozabavimo veoma teškim emotivnim pristupom običnih ljudi. Kod onih koji se bave evropskim pristupom postoji ne prevelika radost, već racionalni pristup, a kada razgovarate sa građanima oni su prilično emotivni, i to se vidi iz istraživanja", kazao je on. Kada su u pitanju evropske integracije Vučić zaključuje da "to jeste naš put i naš način".

Kada je reč o uslovima za priključivanje, predsednik kaže: "Da budem potpuno iskren, reč je samo o Kosovu . Ne znači da mi ne moramo da uradimo mnoge druge stvari, moramo - ali to je nešto zbog našeg naroda, ali kada je reč o njima uvek je reč samo o Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: