"Težnja SAD je da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti"

"Težnja SAD je da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti i da se određeni problemi koje ga opterećuju reše".

Izvor: O2

Utorak, 15.10.2019.

14:41

Screenshot/O2

To kaže predsednik Centra za spoljnu politiku prof. dr Dragan Đukanović.

On je, gostujući u emisiji STAV na TV O2, rekao da se Ričard Grenel i Metju Palmer u svom delovanju na neki način poklapaju a na neki ne.

Imenovanje Ričarda Grenela je za Đukanovića samo još jedna potvrda da je predsedniku SAD Donaldu Trampu veoma stalo da se do završetka svog prvog mandata desi vidni napredak između Beograda i Prištine.

Đukanović je rekao i da će, po njemu, SAD prvo pokušati da ožive dijalog a onda da se do juna 2020. godine postigne konačno rešenje.

"Ričard Grenel može da ubrza proces i obe strane vrati za pregovarački sto", naveo je.

Istovremeno, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da SAD najozbiljnije računaju na ovaj region i da ga oni neće prepustiti ni jednoj drugoj sili.

Na pitanje o imenovanju i ulozi ambasadora Ričarda Grenela kao izaslanika predsednika Trampa za dijalog Beograda i Prištine profesor Dragišić je rekao da je uloga Grenela mnogo uža u odnosu na ulogu Metjua Palmera koji se bavi problemima na Zapadnom Balkanu.

"Ambasador Grenel je imenovan da se bavi pregovorima Beograda i Prištine. Time se SAD direktno uključuju u dijalog Beograda i Prištine", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: