Nacionalna avangarda o slučaju "Krušik": Nije reč o uzbunjivaču, već špijunaži

Nevladina organizacija Nacionalna avangarda pozdravilo je reakciju policije, koja je privela jednog radnika preduzeća namenske industrije "Krušik".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.10.2019.

18:19

Nacionalna avangarda o slučaju
Screenshot/TV Prva

Organizacija je pozdravila privođenje osumnjičenog za odavanje poslovnih tajni i ocenila da nije reč o uzbunjivaču.

Predstavnik Udruženja Filip Pejković je na konferenciji za medije kazao da je stav Udruženja da je bezbednost namenske industrije zapravo pitanje nacionalne bezbednosti Srbije.

"Osumnjičeni je priznao da je počinio delo za koje se sumnjiči i zato je Nacionalnoj avangardi ostala bojazan da je na delu zamena teza i da se javnosti dobar potez predstavlja kao nešto loše i ''daje alibi'' za osumnjičenog i počinjeno krivično delo", rekao je Pejković.

Ističe da se u svakoj uređenoj državi za iznošenje vojne tajne i poverljivih dokumenata snosi odgovornost, i upitao da li bi bilo drugačije u SAD-u ili Nemačkoj da se desi takav slučaj.

Stav Udruženja je, navodi Pejković, da se ovde ne radi o uzbunjivaču, već da elementi tog krivičnog dela imaju oblik špijunaže.

"Naš pravni sistem jasno uređuje šta je uzbunjivač i koji su preduslovi potrebni da bi neko stekao taj status. Postoje institucionalni koraci i propisane procedure, a ne može se arbitrarno određivati ko će biti uzbunjivač na osnovu trenutnih političkih ili ideoloških stavova ili da li nam se sviđa ili ne neko ko je na vlasti", objasnio je Pejković.

Zato, ističe, osumnjičeni nije uzbunjivač, jer, kaže, to je neko ko deluje u opštem interesu, dok je u tom konkretnom slučaju osumnjičeni neko ko je delovao iz privatnih razloga.

Njegovo postupanje motivisano je, kažu, ličnim revoltom, a po sopstvenom priznanju osumnjičeni je uzeo i šifre svojih kolega za pristup dokumentima kojima, inače, nije imao pristup.

Dodaje da takvo ponašanje više podseća na špijunažu, nego na uzbunjivanje, jer, kaže, ne zna se kod koga su ta poverljiva dokumenta završila.

Udruženje je pozvalo sve relevante aktere da se uzdrže od paušalnih napada na sektor bezbednosti i da pokažu bar malo poverenja u naše institucije.

"Bezbednost namenske industrije Srbije predstavlja značajno pitanje nacionalne bezbednosti Srbije, jer ovakvi postupci ugrožavaju vojnu industriju, utiču na njen pad i prestajemo da budemo kredibilni u svetu vojne industrije", zaključio je Pejković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: