"Nacisti spaljivali knjige, a ustaše bi spaljivale pisce"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin osudio je protest Minustarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zbog dodeljivanja Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.10.2019.

10:01

Screenshot/TV O2

Vulin je istakao da je biti "prijatelj Srba veliki i neoprostiv greh".

"Kada je (veliki nemački pisac) Ginter Gras, uprkos svojoj pripadnosti SS jedinicama Hitlerove Nemačke, dobio Nobelovu nagradu za književnost, hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova nije osetilo zabrinutost niti se oglasio saopšštenjem. Biti na strani Hitlerove Nemačke u očima nastavljača politike ustašštva nije greh, ali biti prijatelj Srba je veliki i neoprostivi greh", naveo je Vulin.

Kako je prenelo Ministarstvo odbrane, on je istakao da su "nacisti spaljivali knjige, a ustašše bi spaljivale pisce".

"U Hrvatskoj nije bilo agresije (90-ih godina 20. veka), ali građanskog rata jeste. Iz Hrvatske niko nije proterao držžavljane Srbije, ali 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti jeste", rekao je ministar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: