Završen 45. protest "Jedan od pet miliona"

Protest Jedan od pet miliona počeo je u subotu oko 18 sati u centru Beograda.

Izvor: Beta

Subota, 12.10.2019.

18:52

Završen 45. protest
Ilustracija: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Najavljeno je da je to odgovor na krivične prijave podnete protiv studenta koji su tokom ranijeg protesta farbali u "pink boju" ulazna vrata zgrade Radio televizije Srbije (RTS). Tada su simoblično poručili šta misle o njenom izveštavanju.

Organizator je pozvao građane da ponesu nešto sa pink bojom kako bi "pokazali da ona najbolje odslikava" tu medijsku kuću, najavivši i performans ispred njenog sedišta u Takovskoj ulici, gde će se doći u protestnoj šetnji nakon početnog okupljanja na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Naveli su i da su počela saslušanja u policiji studenta prepoznatih na snimcima kako farbaju vrata RTS, ali i da nemaju nameru da se kriju kad to rade. Takođe i da je boja koju koriste urađena na "vodenoj bazi".

Na početku protesta, među okupljenima je bio predsednik DS Zoran Lutovac, a kod zgrade RTS i drugi lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Nebojša Zelenović i Marko Bastać.

Đilas, Zelenović i Bastać su se priključili aktivistima protesta u krečenju ulaznih vrata RTS u roze, na kojima su prethodno učesnnici skupa napisali "bojkot #1od5miliona" roze bojom i okačili igračku "Pink Pantera" na kojoj je pisalo "RTS".

Prethodno se na Platou ispred Filozofskog fakulteta okupljenima obratio student Moma Kovačević, koji je pozvao na bojkot izbora što su prisutni pozdravili uzvicima "bojkot, bojkot", a potom i u šetnju do RTS-a.

Učesnici skupa su tokom šestnje zastali kod Predsedništva Srbije na Andićevom vencu gde su odslušali melodiju iz filma "Ratovi zvezda" odsviranu na violini i upalili baklju, kao i kod Pionirskog parka gde su pružili podršku ratnim veteranima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: