"Ako dobijemo zeleno svetlo to će biti i nova energija i za dijalog Beograda i Prištine"

Evropski komesar Johanes Han kaže da je Evropska komisija jasna u očekivanju "zelenog svetla" za otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2019.

15:39

Depositphotos/sashk0

"Ako dobijemo zeleno svetlo, to će biti i nova energija i za dijalog Beograda i Prištine i dogovor koji je ključan za region", ocenio je Han.

Johanes Han je naveo da je većina zemalja članica za otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom konstatujući da je to najbolji put za reforme. Han kaže da je pozvao sve zemlje članice EU koje "još oklevaju" u podršci da uzmu u obzir geostrateški element i ukupnu evropsku perspektivu.

On je ocenio da će pozitivan signal za te dve zemlje biti i signal za ceo region. Han je ocenio da je Severna Makedonija sada jedina zemlja u regionu koja nema bilateralne sporove.

Han je poručio da najave o "velikoj Albaniji", bilo da dolaze iz Tirane ili Prištine, ne pomažu evropskoj perspekti te države.

Odlazeći komesar za pristupne pregovore dodao je da u mnogim zemljama EU postoji rastuće očekivanje da EU mora da se integriše na efikasniji način.

"Ljudi kao Emanuel Makron su više puta rekli prvo integracije, a onda dalje proširenje. Ja se zalažem za to da se na to ne gleda kao na jedno ili drugo, već paralelno", kaže Han.

On je ocenio da je i sam francuski predsednik Makron napravio "promenu" i da mu je rečnik tokom posete Beogradu bio više u skladu sa onim za šta se Evropska komisija zalaže.

Johanes Han je zaključio da i integracija i proširenje EU zahtevaju vreme i da ih zato treba raditi paralelno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: