Završena druga runda razgovora: "Spremni smo da ispunimo svaki zahtev opozicije" VIDEO

Drugi sastanak o izbornim uslovima predstavnika vlasti i opozicije, uz posredovanje evropskih parlamentaraca u Skupštini Srbije u Beogradu počeo je oko 9 časova

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.10.2019.

09:21

Završena druga runda razgovora:
Printskrin/TV Prva

Tema sastanka su mediji, REM, edukacija birača, birački spiskovi i finansiranje političke kampanje.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima, uz posredovanje EP, u kojem učestvuju izaslanik EP Knut Falkenštajn, parlamentrane i vanparlamentarne stranke, kao i predstavnici nevladinih organizacija, nastavljen je danas u zgradi "stare" Skupštine Srbije.

Drugi predstavnik EP, Eduard Kukan, ni danas nije na sastanku.

Teme današnjih sesija su edukacija birača, birački spiskovi i finansiranje kampanja političkih stranaka, a šefovi poslaničkig grupa imaće po pet minuta da iznesu svoja mišljenja o tim temama.

Na sastanak u zgradi u Kralja Milana, koji je počeo nešto posle 9 sati, došli su Veroljub Arsić, Vladimir Orlić i Vladimir Ðukanović iz SNS, Žarko Obradović i Ðorđe Milićević iz SPS-a, kao i predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Ðorđe Komlenski, Bojan Torbica i Marijan Rističević, predstavnici Jedinstvene Srbije, kao i Elvira Kovač iz SVM.

Takođe, na razgovore su, iz redova opozicije, došli i Vladimir Ðurić i Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, predsednik Nove starnke Zoran Živković, Enis Imamović iz SDA, te poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Ðorđe Vukadinović, kao i predstavnici vanparlamentarnih stranaka - Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici PSG.

Sastancima ne prisustvuju članice Saveza za Srbiju, DS S-a i radikali, kao ni predsednik SDS Boris Tadić, koji je juče napustio dijalog.

Sastanku prisustvuju i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i predstavnici Cesida Bojan Klačar i Crte Raša Nedeljkov.

Tema prvog sastanka bio je međustranački dijalog i unaopređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020.

Ðurić: Nismo džabe krečili, daleko od toga

Na prvoj sesiji u okviru međustranačkog dijaloga u skupštini, uz posredovanje EP, razgovaralo se o finansiranju političkih aktivnosti, a diskusija protiče u korektnoj atmosferi, preneo je novinarima ispred skupštine Vladimir Ðurić iz Stranke moderne Srbije (SMS).

On je novinarima, u pauzi između dve sesije, preneo šta se dešava na sastanku iza zatvorenih vrata, kao i očekivanja te stranke da dijalog Srbiji omogući slobodne i fer izbore.

Ðurić je naveo da će se danas razgovarati i o edukaciji birača i istakao da SMS učestvuje u razgovorima, jer smatra da bi neučestvovanje u dijalogu koji se odvija uz evropsko posredovanje, zapravo predstavljalo protivljenje tom posredovanju i evropskim vrednostima.

Kazao je i da je SMS uveren da će se "u jednom trenutku omogućiti da se u Srbiji održe slobodni i fer izbori", kao i da bi oni želeli da to bude u što kraćem roku.

Ðurić je naveo da su i oni izneli nekoliko predloga, između ostalih i predlog o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

Upitan da li misli da je ovaj dijalog korak napred ili da su, kako je rekao Dragan Marković Palma nakon jučerašnje runde razgovora, "džabe krečili", Ðurić je rekao da ne misli da su džabe krečili, već da su daleko od toga.

"Iz javnosti i javnih nastupa funkcionera vladajuće stranke možete videti da postoji reagovanje na pritisak međunarodne zajednice i zato mislimo da je evropsko posredovanje dobrodošlo", kazao je Ðurić.

Upitan da li je SMS bliži odluci da učestvuje ili da bojkotuje izbore, Ðurić je rekao da će odluku o tome doneti kada izbori budu raspisani, odnosno kada budu iscrpljeni svi formati dijaloga, kojim bi se mogli postići što bolji izborni uslovi.

Dodao je da postojeći izborni zakoni imaju, kako kaže, nedostatke koji onemogućavaju održavanje fer izbora, a dodatni problem je, kaže, i njihova nedosledna primena.

Garancija za fer izbore bila bi, prema Ðurićevim rečima, usvanje "relevantnih zakona u Skupštini".

"Mislim da ima vremena do ovih izbora da se to uradi", rekao je Ðurić.

Živković: Napravljen mali korak napred, ništa revolucionarno

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je tokom međustranačkih razgovora uz posredovanje Evropskog parlamenta napravljen mali korak napred, ali da se ništa revolucionarno još uvek nije desilo.

Živković novinarima u pauzi između sesija ispred Skupštini Srbije rekao da će se tek videti da li će se razgovori pretočiti i u formalne odluke koje će omogućiti bolje uslove za izbore, koji će se održati na proleće sledeće godine.

Upitan kako izgledaju sastanci koji se održavaju iza zatvorenih vrata Živković je kazao da predstavnik EP održi uvodno izlaganje i daje reč prisutnima koji iznose svoje zahteve.

Živković je kazao da je ponovio svoj predlog da se ukinu komercijalne reklame na televizijama na koje se, prema njegovim rečima, troši 80 odsto novca za bilo koju kampanju.

"To nije ništa radikalno, jer se već u osam, devet država EU to primenjuje, a alternativa reklamama su emisije u kojima bi učesnici izbora diskutovali i kroz diskusiju pokušali da ubede birače da je njihov program najbolji", kazao je Živković.

Naveo je da su danas tokom prve sesije razgovarali o finansiranju političkih aktivnosti i istakao da je izneto puno primera kršenja zakona, kao i da je bilo krivičnih dela u dosadašnjim kampanjama.

On je dodao i da je ponašanje predstavnika SNS tokom razgovora pokazalo da su svesni toga da kada im dođe neko od "nadzornih, ovoga puta iz Brisela, moraju da se ponašaju barem malo bolje", kazao je

Ðukanović: Spremni smo da ispunimo svaki zahtev opozicije

Predstavnik SNS-a Vladimir Ðukanović kazao je da je prezadovoljan atmosferom na međustranačkom sastanku koji se održava uz posredovanje EP, dodajući da nije očekivao da će ti sastanci biti tako pozitivni.

"Iskreno da vam kažem nisam očekivao da će biti ovako pozitivno - da poželite ovakve sastanke", kazao je Ðukanović novinarima ispred "stare" Skupštine u toku pauze između sesija.

Upitan da li pod tim misli i na predstavnike opozicije, Ðukanović kaže da predstavnici vladajuće stranke nemaju nikakv problem da ispune “šta god oni traže”.

Ðukanović je naveo i da će danas Na kraju sastanka biti doneti i zaključci, te da se čeka da se vidi šta će se dogovoriti.

Ističe da se razgovori nastavljaju dalje, jer izborni proces mora da bude što transparentniji, što bolji.

"Spremni smo apsolutno šta god požele da im udovojimo, jer nam je u cilju da imamo što kvalitetniju opoziciju. Ali, očigledno oni imaju jedan mali problem, oni neće da idu izbore jer znaju da će da dožive katastrofu i to je jedan jedini razlog što oni neće da idu na izbore. Nikakvi izborni uslovi njima ne smetaju, jer oni ne predlažu ništa, dođete i slušate ispraznu priču, nikakav konkretan predlog nismo čuli", kazao je Ðukanović.

Upitan da li misli na predstavnike opozicije koji prisustvuju sastanku ili onima koji nisu došli, Ðukanović kaže da oni koji ne dolaze tek nemaju ništa konkretno da predlože.

" Ovi što dođu imaju neku širu političku priču oko finansiranja kampanje i imaju neke prigovore i tu smo spremni da im izađemo u susret, šta god požele, a ovi što ne dolaze svesni su izbornog fijaska, evo na KiM najbolje je pokazano koliko vrede, dobili su 51 glas”, kazao je. Komentarišući izjavu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića o ponašanju predstavnika SNS-a u prisustvu predstavnika EP", Ðukanović je rekao da da on pokušava da stvori dobar utisak o sebi.

Kazao je da su vladajuću stranku pohvalile i nevladine organizacije zato što izlaze u susret opoziciji, njihovim zahtevima.

"Nemamo nikakav problem, možemo da razgovaramo, kamo sreće da je više ovakvih sastanaka, odlično je, super je atmosfera, prema tome mislim da će sve biti u najboljem redu", dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: