DPS za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve

Vladajuća Demokratska partija socijalista zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), navodi se u predlogu novog političkog programa te stranke.

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

09:18

DPS za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve
Ilustracija: Deposit photos/Alexander Mils

Politički program te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu partije zakazanom za 30. novembar.

"Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore", navodi se u predlogu programa u delu identiteta, koji objavljuje "Pobjeda".

U pitanju je značajna izmena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori poslednjih godinu dana je zastupao predsednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podseća se da je ta partija u "snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinela njegovom utemeljenju i definisanju".

"Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka", navodi se u predlogu programa koji je upućen predsednicima svih opštinskih organizacija.

Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i verskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: