Ako idete u Austriju ili Nemačku, pripremite se za kontrole

Nakon nemačke odluke da granične kontrole prema Austriji produži za još šest meseci, Beč je odlučio da zadrži kontrole na granici ka Sloveniji i Mađarskoj.

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

08:49

Ako idete u Austriju ili Nemačku, pripremite se za kontrole
Ilustracija: olgysha/Depositphotos

"U skladu sa okolnostima nastavićemo sa kontrolama koje već sprovodimo na granici sa Slovenijom i Mađarskom", najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

On je istakao da se pokazalo, kada se sprovode granične kontrole u srcu Evrope, one imaju pozitivan efekat u suzbijanju migracionih kretanja.

Pešorn je kazao da postoji potreba za nastavkom kontrole pošto je i Nemačka odlučila da to učini.

Granične kontrole biće produžene za daljih šest meseci, a kao i Nemačka i Pešorn je ostavio otvoreno da li će posle toga biti dalje produživane.

Slovenija, pre svega, kritikovala je odluku Austrije i smatra da je produženje granične kontrole potpuno nepotrebno i nanosi veliku ekonomsku štetu.

Kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom Austrija je uvela usled migrantske krize na jesen 2015. godine.

Na ranijim graničnim prelazima, koji su bili napušteni po stupanju na snagu Šengenskog sporazuma, od tada policija vrši kontrolu vozila u kojima smatra da mogu biti skriveni migranti.

Ta kontrola znatno usporava saobraćaj, i pre svega tokom praznika, prouzrokuje kilometarske kolone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: