Vučiću dodeljen orden Svetog Save - "Ja samo želim da Srbija bude večna"

Patrijarh Irinej dodelio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Svetog Save na svečanosti povodom 800 godina autokefalnosti SPC.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

20:50

Vučiću dodeljen orden Svetog Save -
Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Irinej je rekao da je u mandatu Aleksandra Vučića Srbija "krenula velikim korakom napred" i da se Srbija otvorila prema svetu.

Patrijarh Irinej je dodao i da se predsednik Vučić "bori da očuva svoj nardod na Kosovu i Metohiji, na toj svetoj našoj zemlji".

"Ono što se silom uzme, to se vrati, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati! Ne smemo pokloniti ni pedalj naše zemlje", rekao je patrijarh srpski Irinej predsedniku Aleksandru Vučiću!

"Činjenica je da je sudbina Kosova u najvećoj meri zavisi od nas. Zato ga molim da u budućnosti čini ono što čini danas. Prihvatamo kompromis i dogovor, ali poklon ne. Ja se zahvaljujem gospodinu predsedniku za sve ono što je učinio i da nastavi da čini. Ja se oslanjam i na pomoć naših svetih svetitelja na Kosovu i Metohiji kiji će nam pomoći da očuvamo našu svetinju Kosovo i Metohiju. Zahvaljujem se gospodinu predsedniku za lavovsku borbu za naše Kosovo i u to ime predaje mu najviše odlikovanje, da krasi njegove grudi za sve ono što čini za dobrobit srpskog naroda. Aksios na mnogaja ljeta", dodao je patrijarh i uručio orden predsedniku Vučiću.

Nakon dodele ordena, Vučić se obratio prisutnima i rekao da su "srpska crkva i srpska država su rođene zajedno".

"Duh naroda, njegova snaga i sveti duh učinio je da se naši brodovi otisnu u svet. Još je Stefan Nemanja učinio prvi zaokret ka pravoslavlju. Sinovi su nastavili očevim putem, Stefan se oprobao u vođenju države, a Sveti Sava je krenuo drugim putem. Sveti Sava je neumorno i uporno radio na tome da srpska crkva postane samostalna. Srpska država i srpska crkva stvorene su u istom momentu", kaže predsednik Srbije.

"Ni sam nisam u stanju da opišem kako se osećam posle ordena koji ste mi dodelili, nisam mu se nadao, nisam ga ni tražio, nisam ga ni očekivao", rekao je Vučić.

"Ja samo želim da Srbija bude večna", rekao je.

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: