Čedomir Jovanović: Kurti nije pretnja za Srbiju, već šansa

Lider LDP saopštio je da "rezultate izbora na Kosovu vidi kao izraz potrebe za osveženjem unutrašnje političke scene na Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom".

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

17:11

Čedomir Jovanović: Kurti nije pretnja za Srbiju, već šansa
Screenshot/TV Prva

Čedomir Jovanović je naveo da je "Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu i sada je vreme da se ta energija unese u regionalnu saradnju".

"Nadam se da će se u Prištini brzo formirati nova vlada sa stabilnom većinom u parlamentu, koja će imati snage da postigne sporazum sa Beogradom koji će društvo na Kosovu razumeti i prihvatiti", naveo je Jovanović i dodao:

"Danas iz Beograda napadaju Kurtija jezikom koji se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima, i takve izjave ne smeju da imaju prostor u našoj politici. Ako biramo rečnik devedesetih, onda ishod ne može da bude drugačiji nego tragedija koju smo već preživeli. Kurti nije pretnja za Srbiju, već šansa, zbog nade koje u njemu prepoznaje kosovsko društvo, i podrške koju uživa. U izjavama Aljbina Kurtija da želi da razgovara i sa Srbima na Kosovu, a ne samo sa Beogradom treba videti šansu za veći stepen integracije Srba u kosovsko društvo i institucije.Umesto gazimestanskog dobošarenja treba čestitati pobednicima, i poželeti i jednima i drugima uspeh u pregovorima koji treba da nas dovedu do rešenja kosovskog problema".

Jovanović smtra da je pred nama ključni period u kome se pregovori Beograda i Prištine moraju pomeriti sa mrtve tačke.

"Ohrabruje pojačano angažovanje naših zapadnih partnera i činjenica da i SAD i Evropska unija ovaj proces vide kao vrhunski prioritet. Bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće je ostvariti trajni mir na Balkanu, i u tim naporima nam je najviše potrebna podrška suseda iz regiona. Poslednjih godinu dana zamrznutih pregovora bez napretka jasno su pokazali koliki teret to predstavlja za sve regionalne inicijative poput CEFTA, i napredak pojedinačnih država na evropskom putu", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: