Hapšenja na biračkim mestima

Na biračkom mestu u školi "Sveti Sava" u severnom delu Kosovske Mitrovice došlo je do intervencije nadležnih zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.10.2019.

11:56

Hapšenja na biračkim mestima
Ilustracija: Depositphotos/ Kelpfish

U saopštenju kosovskog tužilaštva se navodi da su nacionalna izborna koordinatorka, državni tužilac Ljaura Pulja i glavni tužilac osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućri Sula preuzeli sve potrebne radnje "pritvaranjem osumnjičenih i sprovođenjem proceduralnih provera".

Državni tužilac Ljaura Pulja dobila je informaciju da su dva poverenika dozvolili da glasaju suprotno pravilima CIK-a od strane predsedavajućeg i biračkog mesta i službenika identifikacije na biračkom mestu škola "Sveti Sava", navedeno je u saopštenju.

Prema izvorima prištinske televizije KTV, pritvoreni su U. Ž. i T. V..

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je kasnije u nedelju da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u Severnoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-časovnog pritvora jednoj osobi, prenosi Kossev.

Policija Kosova u Prizrenu saopštila je da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj "ugrožavanja tajnosti glasanja".

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

Zbog istog dela i dvojica građana u opštini Klina su privedena i prema rečima portparola Regionalne policije u Peći Dževata Ibraja njima je odredjen pritvor od 48 sati.

Prema informacijama koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) do 14 časova u 52 glasačka mesta identifikovana su i 83 slučaja slikanja glasačkog lista, što predstavlja krivično delo. Predstavnik organizacije koja prati izbore na Kosovu i Metohiji Demokratija na delu (DnD) Dušan Radaković izjavio je da nije bilo razloga za današnje privođenje dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Osnovnoj školi "Sveti Sava", jer, kaže, nema elemenata krivičnog dela.

Članovima biračkog odbora koji su privedeni, U. Ž. i T. V, prema poslednjim informacijama određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, iako je prethodno bilo određeno 24 sata, izjavio je Radaković.

"Ceo birački odbor i ujedno i ostali Albanci složili su se da žena može da glasa i ipak joj to nije bilo dozvoljeno. Mislim da je tu samo neka upotreba sile, ili šta već da se pokaže", rekao je Radaković Tanjugu.

Kako je rekao, jutros u 8.59 sati u učionici na biračkom mestu 12D, u Osnovnoj školi "Sveti Sava", albanski predstavnik je prijavio da je žena glasala sa kosovskim ekstraktom - izvodom iz knjige rođenih, na kome nema slike.

"Žena je to pokazala zato što nije ponela kosovsku ličnu kartu. Onda je izvadila srpsku ličnu kartu, da se vidi da je to ona. Albanska partija je prijavila to kao krivično delo, kako je glasala sa srpskom ličnom kartom i prijavila CIK-u, koji je kontaktirao tužilaštvo, a koje je poslalo policijsku patrolu i ovde su privedene dve osobe, predsedavajući biračkom odboru U. Ž. i kontrolor reda T. V.", kazao je Radakovović.

Dodao je da je to tražila stranka Demokratski savez Kosova.

Kaže da je to poslednja vest koju ima, kao i da su privedeni dali izjavu sudiji i da se sada čeka odluka da li će se braniti sa slobode ili će biti krivično gonjeni.

Radaković ističe da je ceo birački odbor prihvatio da žena glasa, jer je to kosovski ekstrakt, odnosno izvod rođenih, kao i da je to zakonski, pošto je isti matični broj građana na kosovskoj ličnoj karti i u tom ekstraktu.

Radaković je dodao da Demokratija na delu ima više od 3.000 ljudi koji prate izbore na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: