Čović: Hag je ključno pitanje

Nebojša Čović kaže da je pitanje Haga "centralna tema" za rešavanje svih problema - na jugu Srbije, na Kosovu i odnosa u SCG.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2005.

11:22

Default images

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i Koordinacionog tela za jug Srbije je, gostujući u petak uveče na RTS-u, ponovio da je glavna haška tužiteljka Karla del Ponte potpisala optužnicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i da bi, ako se prvi put dogodi da sudsko veće ne potvrdi optužnicu tužioca, trebalo postaviti pitanje odgovornosti Haškog suda.

Ocenjujući da Kosovo ne može biti nezavisno, već samo deo Srbije ili Albanije, Čović je kazao da bi eventualno davanje nezavisnosti toj pokrajini otvorilo slična pitanja i u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini, kao što bi i pravo građana da odlučuju o budućem statusu, osim na Kosovu, moglo da se traži i u Republici Srpskoj.

Govoreći o situaciji na jugu Srbije, Čović je rekao da nije zadovoljan stanjem, ali je i ukazao da je Vlada Srbije 30. decembra odobrila novu organizaciju Koordinacionog tela za jug Srbije, čiji je on šef. U to telo treba da uđu i Albanci i Srbi i Romi koji žive na jugu Srbije, rekao je Čović.

Ipak postoji optužnica?

Ramuš Haradinaj
Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, oslobodio je osobe koje su radile na istraživanju navodnih zločina kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, obaveze čuvanja državne tajne, potvrdila je agenciji FoNet jedna od tih osoba.

Taj izvor navodi da se radi o ljudima koji su radili u pravosudnim organima na Kosovu i oni očekuju da uskoro dobiju pozive za svedočenje o navodnim zločinima Haradinaja. Prema navodima istog izvora, Okružni sud iz Peći ima više od 43 kilograma dokaznog materijala, uključujući naređenja sa Haradinajevim potpisom, kao i fotografije zločina nad srpskim, romskim i albanskim stanovništvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: