Predsednici V4 dočekuju Vučića i Pahora: Podstaći rešavanje bilateralnih sporova na Z.Balkanu

Predsednici država Višegradske grupe žele u četvrtak, drugog dana samita, da podstaknu zemlje Zapadnog Balkana na napredak u rešavanju bilateralnih sporova.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2019.

11:01

Predsednici V4 dočekuju Vučića i Pahora: Podstaći rešavanje bilateralnih sporova na Z.Balkanu
EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Njima se u zamku Lani kraj Praga u četvrtak pridružuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Slovenije Borut Pahor.

Razgovori imaju za cilj i jasnu podršku politici otvorenih vrata EU koja je u poslednjem periodu oslabila.

"Zemlje Srednje Evrope su bile u stanju da prevaziđu svoja uzajamna istorijska opterećenja, Češka i Poljska, Slovačka i Mađarska, Češka i Slovačka, i njihov pristup može da posluži kao inspiracija za otvorene sporne teme za partnere", najavila je kancelarija domaćina samita, češkog predsednika Miloša Zemana.

Uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Prag, češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Češka nema nameru da išta menja na priznanju Kosova i da ga neće povući a da je sa predsednikom Milošem Zemanom samo na sastanku razmenio mišljenja o inicijativi šefa češke države da će proveriti da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova iz 2008. godine.

U Višegradskoj grupi nezavisnost Kosova nije priznala samo Slovačka i svoj stav ne menja, dok preostale tri zemlje takođe ne menjaju stav da Kosovo priznaju a i predsednik Zeman istakao je pred dolazak u Beograd da bi povlačenje priznanje možda bilo moguće ali tek u nekoj većoj grupi zemalja.

U današnjoj debati predsednice Slovačke Zuzane Čaputove, predsednika Poljske Andžeja Dude, Mađarske Janoša Adera, Češke Miloša Zemana, Slovenije Boruta Pahora i Srbije Aleksandra Vučića na temu "EU i Zapadni Balkan" predsednici će pored podrške evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i otvaranju daljih poglavlja u pristupnim pregovorima EU i Srbije, ponuditi i iskustava Srednje Evrope u prevazilaženju bilateralnih problema i normalizaciji odnosa između suseda u regionu.

Predsednik Srbije pozvan je kao prvi iz Zapadnog Balkana na samit predsednika V4 ali taj pojedinačni poziv nije presedan, jer Višegradska grupa iako uglavnom na samite poziva kao goste predstavnike celih regiona, ima u prošlosti i samite na kojima su gosti zvaničnici pojedinačnih država.

"Slovenija i Srbija su prirodni partneri zemalja V4 u nizu strateških oblasti budućnosti EU", naglašeno jeu najavi samita.

Šef kancelarije poljskog predsednika Andžeja Dude, Kšištof Ščerski saopštio je da predsednici žele da upozore EU da kada je jedna zemlja, Velika Britanija, napušta da se povrati vitalnost zajedničkog evropskog projekta, nužno je da se otvore vrata za prijem drugih zemalja.

"Radi se o tome da perspektiva članstva u Uniji za Zapadni Balkan bude konkretna a ne obećanje. Ne može se nuditi trka u kojoj nema mete", kazao je Ščerski, javlja danas poljska džavna televizija TVP.info.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: