Milošević pred sudom u utorak

Suđenje Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno u utorak, posle tri nedelje pauze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2005.

08:52

Default images

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini i zločine u Hrvatskoj i na Kosovu odvijaće se od utorka do četvrtka, a novi svedoci odbrane u toj fazi trebalo bi da budu, kako nezvanično saznaje B92, dva francuska pripadnika misije Ujedinjenih nacija u Hrvatskoj 1995, koji su kasnije boravili i na Kosovu tokom bombardovanja NATO, a to su Patrik Bario i Ev Krepen.

Posle njih, tokom januara će svedočiti nekadašnji šef francuske kontraobaveštajne službe Iv Bone i Ratko Marković, bivši potpredsednik Vlade Srbije u vreme Mirka Marjanovića.

Otkad mu je, početkom novembra, omogućeno da se ponovo sam zastupa, Milošević je ispitao Mihajla Markovića, Nikolaja Rižkova, Leonida Ivašova, Jevgenija Primakova, Vukašina Jokanovića, Slavenka Terzića i Čedomira Popova. Pre toga, u funkciji dodeljenog branioca, Stiven Kej je kao svedoke izveo Smilju Avramov, Džejmsa Džatrasa, Rolanda Kita, Franca Huca i Lilianu Kaneli.

I Orić, Hadžihasanović i Kubura...

U ostalim predmetima koji se vode pred Tribunalom, u toku je dokazni postupak Tužilaštva u procesu protiv Nasera Orića, za zločine nad Srbima u regionu Srebrenice 1992. i 1993. Na suđenju oficirima Armije BiH Hadžihasanoviću i Kuburi, optuženima za zločine nad Hrvatima i Srbima u centralnoj Bosni 1993, trenutno se izvode dokazi odbrane.

... i Ljimaj, Baljaj i Musljiu

Na još jednom procesu u Hagu nastavlja se ispitivanje svedoka Tužilastva, a reč je o suđenju Fatmiru Ljimaju, Haradinu Baljaju i Isaku Musljiuu, koji se terete za zločine nad albanskim i srpskim civilima u ilegalnom logoru u selu Lapučnik na Kosovu 1998.

Sudeći prema najavama iz Haga, sledeće nedelje bi mogle biti obelodanjene i poslednje optužnice koje je podigao glavni tuzilac Tribunala. Reč je o šest optužnica, koje bi kako je nagovestila predstavnica Karle del Ponte Florans Artman, mogle biti objavljene do sredine januara, za B92 javlja specijalni izveštač iz Haga Miloš Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: