Šta je Stefanović danas ponudio opoziciji?

Završena šesta runda dijaloga vlasti i opozicije na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.09.2019.

13:23

Šta je Stefanović danas ponudio opoziciji?
Tanjug, Tanja Valiæ

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da je SNS na tom sastanku predložila set mera za unapređenje izbornog procesa, a da će sa konačnim predlogom, usaglašenim sa koalicionim partnerima, izaći u ponedeljak, te dodao da su to mere za koje su spremni da se obavežu da će ih implementirati u narednom, kratkom roku.

Stefanović je nešto ranije napustio sastanak vlasti i opozicije na FPN-u zbog obaveza, a novinarima je rekao da će taj kompletan set mera, u odnosu na ovaj danas dostavljen učesnicima sastanka, obuhvatiti i predloge koje su dobili kasno sinoć od Stalne konferencije gradova i opština.

On je rekao da su sve te mere rezultat ne samo dijaloga koji je u toku, već i onog koji vlast vodi sa OEBS i ODIHR, od 2003. godine.

"Te mere će suštinski unaprediti način odvijanja izbora, kao i sve koje treba da podrže izborni proces na način da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilnosti i koje su postojale i 2008. i 2012. godine, jer želimo najčistiji izborni proces", rekao je Stefanović.

Naveo je da rade sa OEBS-om od 2012, ali kroz pooštravanje kaznene politike, davanje više nadležnosti Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i kroz konkretne mere koje će omogućiti zabranu funkcionerske kampanje, u smislu pritisaka na zaposlene u javnim preduzećima, korišćenja prostora i resursa javnih preduzeća, definisanja šta je to javni resurs, zloupotreba javnih skupova u predizbornom periodu.

Stefanović je rekao da taj set mera ne predlaže samo izmene zakona već i obuku i načine kako će se tehnički sprovoditi određene mere.

Građani će tako moći, između ostalog, da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotebljen, naveo je Stefanović i dodao da je to rešeno tako što će nakon glasanja ta knjiga biti odvojena od glasačkih listića, a obe vreće će biti zapečaćene.

"Hoćemo da razgovaramo sa svima, da obezbedimo bolje izborne uslove i svi su dobrodošli, uključujući i Dejvida Mekalistera", rekao je Stefanović.

On je najavio da će se u ponedeljak nastaviti razgovori sa predstavnicima OEBS i ODIHR.

Dodao je da će učiniti sve da se popune mesta nedostajućih članova REM-a.

Antonijević: Postoje dva roka

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u kojem su oni taksativno naveli izmene zakona i obaveze koje Vlada preuzima kako bi se poboljšali izborni uslovi.

"Postoje dva roka koja su data, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana, što govori o oziljnosti situacije", rekao je Antonijević.

Antonijević je posle šestog sastanka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima novinarima rekao da će dokument biti dostavljen svima, bez obzira na to da li su učestvovali u okruglim stolovima ili su se u međuvremenu "isključili".

"Ono što karakteriše ovaj dokument je to što se Vlada obavezuje i podseća ministarstva na obavezu sprovođenja zakona koji postoje, što na neki način govori da je ocenjeno da se zakoni ne sprovode i da se pospešuje potpuno drugačiji rad ministarstva", rekao je Antonijević.

Rekao je da dokument predstavlja korak napred i pokazuje mogućnost da se zakoni izmene. "Bilo je jasnih i konkretnih obećanja i namera oko izmene zakona i oko funkcionerske kampanje", naveo je Antonijević. Najavio je da će dokument biti izrađen do nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: