Kina obeležava nacionalni dan: U Hongkongu bez proslave

Hongkong je otkazao vatromet povodom Nacionalnog dana Kine zbog prodemokratskih protesta koji u tom gradu i dalje traju.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

16:12

Kina obeležava nacionalni dan: U Hongkongu bez proslave
Ilustracija: EPA-EFE/Jeon Heon-Kyun

Gradske vlasti u saopštenju navode da će šou "Viktorija Harbur" biti otkazan "s obzirom na najnoviju situaciju i imajući u vidu javnu bezbednost".

Prvog oktobra, na Nacionalni dan Kine, očekuju se veliki protesti u Hongkongu, koji ima status posebne administrativne oblasti Kine.

Tog dana se obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, kojom upravlja Komunistička partija.

Višemesečni protesti u Hongkongu počeli su zbog zakona o izručivanju Kini, koji je kasnije proglašen nevažećim.

Međutim, demonstracije su nastavljene, a demonstranti su formulisali nove zahteve u pet tačaka, među kojima su ostavka šefice vlade Hongkonga Keri Lam, demokratski izbori i istraga o policijskoj upotrebi sile za suzbijanje protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: