Novi trag u slučaju hakerskog napada na Kurca

Novi trag u slučaju hakerskog napada na centralu Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca vodi ka Austriji, navode mediji.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

11:34

Novi trag u slučaju hakerskog napada na Kurca
Omer Messinger/Getty Images

On bi mogao da ima snažan uticaj u predizbornoj kampanji koja je u toku, tvrdi bečki dnevnik "Esterajh" pozivajući se na neimenovanog insajdera.

Novi trag vodi ka političkim krugovima u Austriji, rekao je izvor lista.

Nepoznati hakeri ukrali su 1,3 terabajta podataka sa servera OVP, podataka od 1990-tih do 2019. godine.

U OVP se nadaju da će, još pre izbora, biti ustanovljeno ko je dao nalog za hakerski napad na njihov server.

Sajber specijalisti Kriminalističke službe Austrije tragaju za tragovima, a uključen je i Evropol pošto su ukradeni podaci prona]eni na jednom severu u Francuskoj.

Inače, samo dve osobe u OVP imale su pristup ukradenim podacima, me]u kojima su svi knjigovodstveni podaci, lista donatora i svi ugovori zaposlenih i savetnika stranke.

Istraga je pokazala da su podaci, šifrovano, u više tranši, transferisani u Francusku, a sada postoje indicije da su podaci potom vraćeni u Austriju.

Ukoliko se otkrije da iza napada stoji neka stranka u Austriji to bi moglo uticati na predstojeće prevremene parlamentarne izbore, zakazane za 29.septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: