Tusk: Neće biti stabilne i bezbedne Evrope bez integracije celog Balkana u EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da je pristupanje Zapadnog Balkana EU u najboljem interesu cele Evrope.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

18:21

Tusk: Neće biti stabilne i bezbedne Evrope bez integracije celog Balkana u EU
Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

"Neće biti stabilne i bezbedne Evrope bez integracije celog Balkana u EU", izjavio je Tusk, tokom posete Tirani.

On je u razgovoru sa premijerom Albanije Edijem Ramom naglasio važnost koju EU pridaje vladavi prava i pomirenju, kako u procesu integracija Albanije u EU, tako i svih zemlja Zapadnog Balkana.

"Opsesija EU vladavinom prava, pomirenjem i dobrosusedskim odnosima je deo našeg DNK i neće nestati i kad postanete zemlje članice. Bez toga projekat Evrope bi bio na nestabilnim nogama", kaže Tusk.

Predsednik Evropskog saveta poručio je da se zalaže za otvaranje pristupnih pregovora i Albanije i Severne Makedonije i podsetio da je na zemljama članicama da tu odluku donesu u oktobru.

"Vaša zemlja mora da bude tretirana jednako i po sopstvenim zaslugama, isto kao i druge zemlje u regionu koje dele isti cilj ulaska u EU", poručio je Tusk u Tirani.

Donald Tusk je zaključio da je pitanje pristupanja Zapadnog Balkana EU pitanje zajedničke budućnosti i da se ne radi o međusobnom činjenju usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: