"Ovo je 2019. godina, Vlada mora da radi ono što je najbolje za Srbiju"

Odnosi Nacionalne garde Ohaja sa Srbijom zbog njene razvijene vojne saradnje sa Rusijom i sve intenzivnije sa Kinom, neće se promeniti, kaže Džon Heris.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

07:58

Tanjug, Tanja Valiæ

"Ovo je 2019. godina, ne radi se više samo o bilateralnim odnosima. Vlada Srbije mora da radi ono što je najbolje za Srbiju", za "Politiku" kaže ovaj general-major Heris, koji je komandant Nacinalne garde Ohaja.

"Naš cilj je da naše dve strane imaju najbolje vojne snage koje mogu da imaju, a centralni deo tih napora je izgradnja poverenja u našim odnosima. Političarima ostavljamo političke odluke", dodaje Heris.

On je inače bio među zvanicama na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije u subotu u Beogradu, boravio je u Srbiji u višednevnoj poseti, u okviru Programa državnog partnerstva između Srbije i Ohaja, koji se sa ciljem unapređenja vojne saradnje sa SAD, sprovodi od 2006. godine.

Heris, koji je bio komandant bataljona u sastavu Kfora od 2004. do 2005. godine, kaže da je tokom posete Srbiji imao niz sastanaka sa srpskim zvaničnicima, među kojima i sa premijerkom Anom Brnabić i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

"Razgovarali smo o aktivnostima koje sprovodimo, kao što su one iz domena sajber-bezbednosti, verske službe, vazduhoplovstva i medicinske obuke koja se izvodi na VMA. Planiramo razvoj saradnje u oblasti sajber-bezbednosti, nastavak saradnje u okviru našeg partnerstva u svim oblastima, planiramo novi trilateralni vojno-medicinski angažman Nacionalne garde Ohaja, Vojske Srbije i armije Angole", kaže sagovornik beogradskog dnevnika.

On dodaje da se nada da će taj angažman biti sproveden u Angoli naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: