Počela Parada ponosa u Beogradu, šetnja bez incidenata

Beogradska Parada ponosa počela je oko 17 časova na Trgu Slavija pod parolom "Ne odričem se".

Izvor: Beta

Nedelja, 15.09.2019.

17:40

Počela Parada ponosa u Beogradu, šetnja bez incidenata
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC /

Okupljanje je počelo oko 16 časova, a učesnici parade nosili su zastave duginih boja, zastave EU i transparente "Mi ne odlučujemo o vašim brakovima", "I pederi su radnici", "Queers against Capitalism", "I will not be silent" i slogani prajda u Sarajevu "Ima izać".

Pošto kuma Prajda pevačica Sara Jovanović (Sara Jo) održi govor učesnici Parade ponosa prošetaće centralnim gradskim ulicama do najvažnijih institucija u zemlji i ukazati na potrebu rešavanja problema pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji.

Planirana ruta je Ulica kralja Milana preko Trga Nikole Pašića, gde će proći ispred Skupštine Beograda i Doma Narodne skupštine Srbije, zatim Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije gde je najavljeno kraće obraćanje. Posle toga šetnja će biti završena u Parku Manjež.

Na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice okupili su se protivnici parade, ali kako su organizatori parade saopštili ruta šetnje zbog toga neće biti promenjena.

Saobraćaj u centru Beograda je otežan u mnogim ulicama i prekinut, a skupove obezebeđuje velik broj policajaca.

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić ranije je kazao da su zahtevi Beograd Prajda isti godinama kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvorske kazne.

Prva Parada ponosa u Beogradu bila je 30. juna 2001. godine, ali je završena neuspešno, a učesnike tog prvog Prajda huligani su brutalno napali i pretukli.

Nakon dugo godina zabrane Parade ponosa, ona je održana 10. oktobra 2010. godine uz veliku zaštitu policije, a u sukobima huligana i policije povređen je veći broj policajaca i pričinjena veća materijalna šteta u Beogradu.

Prva Parada ponosa bez većih incidenata održana je 2014. godine, kao i svake naredne godine.

Beogradskom Prajdu prethodila je Nedelja ponosa tokom koje su održane radionice, razgovori sa zajednicom, izložbe, projekcije filmova, predstave i performansi.

Ove godine je i novina da je održan prvi Beogradski prajd pozorišni festival koji je imao tri gostujuće predstave.
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC /
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC /
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / b
Organizacija Parade ponosa važna je za Srbiju, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da je to dan kada se ponovo šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, onih vrednosti koje u našoj zemlji treba čuvati i promovisati.

"Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru i da naše društvo postaje tolerantnije", ocenila je Brnabić uoči početka Parade ponosa. Prema njenim rečima, i dalje postoji mnogo problema sa kojima se pripadnici LGBT populacije susreću i svakim danom ih svi pomalo rešavamo.

"I ovaj Prajd služi podizanju svesti i građenju tolerancije. Meni je važno da se o ljudskim pravima govori svakog dana, a danas na prvom mestu govorimo o pravima LGBT populacije", rekla je Brnabić i dodala da ne smemo da živimo u društvu u kojem se ljudi dele politički, po seksualnoj orijentaciji, veri...

Upitana o incidentima tokom karavana Prajda u Novom Pazaru i Valjevu, Brnabić je kazala da je svaki početak težak, a da je najbolji put borbe za prava LGBT zajednice pokazan u Beogradu.

"Svake godine je sve lakše i lakše je kada imate vladu koja obezbeđuje da svi imaju jednake uslove", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će zakon o registrovanom partnerstvu i o rodnom identitetu koji traže priipadnici LGBT biti usvojen, premijerka je kazala da je za donošenje bilo kog zakona potrebna većina u parlamentu i podsetila da su o tom zakonu govorili i dok je ona bila ministar državne uprave i lokalne samouprave. Kaže da je država sa nevladinim organizacijama radila i nacrt zakona o registrovanom partnerstvu.

"Za Srbiju i za mene kao predsednicu vlade je važno da te zakone nisam ja potezala, jer ja nisam premijerka LGBT populacije, već pripadnica LGBT, a premijerka sam svih građana i borim se za prava svih", rekla je Brnabić.

Ona ističe da je posebno važno što nije krila i što je od početka priznala da je lezbijka i kaže da je i pre nje, i u vreme demokrata, u vlasti bilo pripadnika LGBT, ali da se u to vreme nisu borili za njihova prava, dok ti isti, dodaje ona, njoj prigovaraju da ne radi dovoljno za LGBT zajednicu. Učesnici Parade ponosa u Beogradu prošli su nešto posle 18 časova, tokom šetnje centralnim gradskim ulicama, pored protivnika parade.

Osim dobacivanja nije bilo incidenata.

Na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Takovske ulice između njih bio je policijski kordon.

Protivnici Prajda pevali su "Ovo je Srbija", držali su ikone, krstove i transparente "Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu" i "Pravoslavnu Srbiju ne pokoriše ratom već iznutra pionima EU, Vatikana i NATO".

Učesnici Prajda mahali su protivnicima i slali poljupce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: