"Pazi, metak"

Akcija "Pazi, metak" apel je građanima da ne koriste vatreno oružje za Novu godinu, kroz inicijativu Balkanskog udruženja mladih.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2004.

18:04

Default images

Ovo je prvi pokušaj balkanskog udruženja mladih da informiše ljude kako da u miru provedu praznike. U Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu proteklih dana održana je manifestacija "Nova godina bez vatrenog oružja". Postavljeno je devet bilborda po gradu, deljeni su leci, a potpisivana je i peticija.

"Kampanja 'Pazi metak' je počela 20. decembra i trajaće mesec dana. Svrha ove akcije je da podignemo svest kod javnog mnjenja, kod građanstva, da je veoma opasno igrati se sa oružjem i da treba da se kontrolišu ta slavlja. Poznato je da u vreme novogodišnjih praznika ljudi vole da popiju, da se vesele i to se obično završi nekim nesrećnim slučajem", kaže Bojan Mušević iz Balkanskog udruženja mladih.

U Urgentnom centru kažu da se u vreme praznika povećava broj pacijenata sa povredama od vatrenog oružja. "Apelujem na sugrađane da za Novu godinu, kad krenu na proslavu, ne nose vatreno oružje i petarde, ne nose eksplozivne naprave i da se potrude da u sreći i veselju proslave ovu novu godinu. Da ne sedaju ni slučajno za volan pod dejstvom alkohola. Neka odsede u restoranu, neka odspavaju, neka se prošetaju ili uzmu taksi", kaže dr Dušan Jovanović, dežurni hirurg Urgentnog centra.

Proteklih godina dogodilo se više nesrećnih slučajeva izazvanih rafalnom pucnjavom. Sasvim slučajno, metak može da zaluta i u bilo koji stan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: