Obeležavanje 75 godina od Operacije Halijard

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

17:48

Obeležavanje 75 godina od Operacije Halijard

Događaji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Beogradu, u petak 13. septembra, ambasador Kajl Skot će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu.

Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i trajaće do 27. septembra.

U nedelju 15. septembra, ambasador Kajl Skot će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac.

Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi.

"Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje", navodi se u saopštenju.

Potomci nekoliko spasenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kao bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasle njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: