"Okupacija Rijeke": Trobojka kraljevine Italije, spomenik fašisti, protestna nota FOTO

Grupa italijanskih neofašista obeležila je 100. godišnjicu "okupacije Rijeke" ispred Guvernerove palate u tom gradu, razvijanjem trobojke kraljevine Italije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2019.

14:10

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Oni su poslali poruku da su "spremni da sami ustanu protiv celog sveta".

Riječka policija je zastavu uklonila jutros i ocenila da je reč o provokaciji.

Oni su trobojku kraljevine Italije, države u čije ime je fašista Gabrijele D'Anuncio okupirao taj grad 1919. godine, razvili sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italianski dnevnik Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

"Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umesto da olakšava put okupatorima”, rekao je jedan od članova grupe “Gli Idrualici”.

Policija je saopštila da je jutros uklonila spornu zastavu i da traga za osobama koje su je postavile.

Tom prilikom su zbog narušavanja javnog reda i mira privedena i sankcionisana dvojica italijanskih državljana od 19 i 20 godina, koji su zatečeni ispred Guvernerove palate s istorijskom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija.

U Trstu spomenik D'Anunciju, protestna nota Italiji

Istovremeno u Turstu je danas podignut spomenik D`Anunciju, a tim povodom hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je Italiji uputilo protestnu notu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrijelu D'Anunciju u Trstu.

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra", navodi se u saopštenju tog resora.

Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Uhapšena još dvojica neofašista

Riječka policija uhapsila je danas još dvojicu italijanskih neofašista u tom gradu, kada su pokušali da razviju zastavu Kraljevine Italije, povodom stote godišnjice okupacije tog grada.

Nakon noćašnje akcije grupe italijanskih neofašista, koji su razvili veliku istorijsku zastavu ispred Guvernerove palate, još dve grupe pokušale su da učine to isto tokom dana, ali je ih policija u tome sprečila.

Poslednja dvojica uhapšenih su starosti 55 i 19 godina. Oni su uhapšeni oko 14 sati, a kod njih je pronadjena zastava Kraljevine Italije koju su nameravali da postave na istom mestu.

Kako je saopštila primorsko-goranska policija, nad njima je u toku kriminalističkko ispitivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: