Francuska: Britancima žuti karton

Pariz smatra da bi Bregzit bez dogovora pao na dušu Londona i želi da izbegne novo odlaganje evropsko-britanskog razvoda, piše danas Dojče vele.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2019.

12:59

Francuska: Britancima žuti karton
Ilustracija: Depositphotos/ Segal

Francuska trenutno zastupa jasnu liniju i za razliku od Nemačke, Pariz bez svake sumnje ne želi da Britancima pokloni više vremena.

Iz Jelisejske palate izvori Dojče Vele kažu da predsednik ne gleda blagonaklono na produženje rokova.

Ta bi pozicija mogla da postane veliki problem - ako London zatraži još vremena, morale bi se saglasiti sve članice Evropske unije.

Francuska je pritisnula kočnicu i ako ostane pri tome mogla bi da odigra odlučujuću ulogu u drami zvanoj Bregzit.

Još u martu se francuski predsednik isprečio na putu kompromisa sa Londonom, pa je šefovima država i vlada EU jedva uspelo da isposluju neko rešenje. Rok za izlazak iz EU je poznat – 31. oktobar. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan je u jednom intervjuu za radio Evropa 1 poprilično mrzovovoljno obrusio da nije moguće svaki put sve ispočetka.

"Ne možemo svaka tri meseca sve ispočetka", rekao je on.

Da je ro je ujedno i aktuelni stav i ništa se nije promenilo, saopštili su u Ministarstvu spoljnih poslova na pitanje koje je postavio Dojče Vele.

Francuski premijer Eduar Filip govorio je u medijima da je njegova vlada pripremljena za oktobar. Na Instagramu su nadležni ministri objavili da je Francuska na svojim severnim granicama pripremila carinske kontrole, a postavlja se i pitanje da li će Pariz ostati pri tom tvrdom stavu uz rizik da stvarno dođe do Bregzita bez dogovora.

Postoji i ekonomski interes da se ne okleva sa Bregzitom. Pariz odavno želi da preuzme mesto Londona kao finansijska metropola, a odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije samo bi otežalo ostvarenje ambicija finansijskog kvarta u Parizu da preuzme primat na Kontinentu.

Francuska se još od prvih naznaka Bregzita mnogo ofanzivnije od Nemačke trudi da prikaže Pariz kao novi evropski finansijski centar. Privatna neprofitna organizacija “Paris Europlace”, koja radi na promociji Pariza kao finansijske metropole, računa sa 8.000 novih radnih mesta u finansijama i industriji. Organizacija tvrdi u jednoj studiji da je među prvih 500 vodećih firmi u svetu 31 francuska, dok je nemačkih 29, a britanskih 25. Naravno, dodaje Dojče vele, svi ti podaci se odnose na regiju metropole Pariza, a ne na čitavu zemlju.

Francuski politikolog Kristijan Liken iz Centra za međunarodne studije kaže da u Francuskoj ne postoji tabu da se razmišlja o mogućem profitu na osnovu Bregzita.

"Kod Francuza ne postoji ideja da Britanci moraju da ostanu u EU po svaku cenu", kaže on i dodaje da se po tome razlikuju Pariz i Berlin, i generalno je nemački stav preblag.

Uz to, smatra da su prošla vremena kada je nemačka kancelarka svoje tumačenje mogla bez muke da učini stavom svih u EU.

Da li je dobro da se iz čistog reformskog žara Britanija na brzinu izgura iz EU? Mučtaba Ramen, britanski analitičar koji je ranije radio za Evropsku komisiju, a sada predaje na fakultetima i u Londonu i u Parizu, smatra da je francuska tvrda linija deo političkog posla.

Tako Francuzi žele da dobiju veći manevarski prostor u odnosu na Britance. On smatra da ne bi trebalo da se pođe od toga da će u krugu od 27 šefova država i vlada Makron zauzeti poziciju tvrdolinijaša, jer bi se time politički izolovao i oslabio svoju ambiciju da dugoročno nasledi Angelu Merkel na mestu jake evropske političke figure. "Francuska pozicija ima više nijansi", kaže taj analitičar.

Francuska diplomatska razmišljanja u Briselu kao da to potvrđuju.

"Produžetak roka samo zbog produžetka, to ne možemo da opravdamo", kažu za Dojče Vele u upućenim krugovima i dodaju da bi produžetak roka koji bi značio novu političku orijentaciju u Londonu bio nešto što bi francuska Vlada sigurno pozdravila.

Mučtaba Ramen smatra da će Francuska tvrdo pregovarati, ali o tome koliki će biti novi rok, a ne da li će ga uopšte biti.

"Sve drugo bi se okrenulo protiv francuskog predsednika. On hoće da se profiliše na osnovu evropske agende, a ne sa tim da na brzinu izbaci Britance", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: