Vučić: Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, izjavio da će "Vatikan čuvati svoju poziciju" o Kosovu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2019.

07:10

Vučić: Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu VIDEO
Foto: Preentscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova. On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Vučić je, kako se navodi, preneo papi da Srbija "izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Kako je navedeno na profilu predsednika "Budućnostsrbijeav" na Instagramu, uz fotografije sa sastanka, predsednik Srbije i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na profilu predsednika "Budućnostsrbijeav" na Instagramu, uz fotografije sa sastanka.

Predsednik je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

"Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franjom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.
View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošæu papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i meðunarodnoj saradnji. Predsednik Vuèiæ je naglasio da je saradnja izmeðu Republike Srbije i Rimokatolièke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoroèno opredelјena da neguje i unapreðuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da æemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vuèiæ je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po znaèajnim meðunarodnim pitanjima. Reè je, pre svega, o pitanju zaštite hrišæana i hrišæanskog nasleða i unapreðenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vuèiæ je ukazao na izuzetan znaèaj zaštite, poštovanja i unapreðenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleða na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju meðunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vuèiæ i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je èvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog èega smo se i nakon uvoðenja taksi, uzdržali od reciproènih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeæe stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјuèivo putem dijaloga. Meðutim, prištinska strana, povlaèenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemoguæava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vuèiæ. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošæu papom Franciskom, predsednik Vuèiæ je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

O poseti pape pita se SPC

Vučić je rekao i da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbiju rekao: "Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju. Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom o jačanju bilateralnih odnosa, zaštiti i unapređenju ljudskih prava hrišćana i hrišćanskog kulturnog nasleđa, kao i o promovisanju interkulturnog dijaloga i saradnji u multilateralnim okvirima.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Svete Stolice posebno unapređeni dvodnevnom posetom Njegove eminencije kardinala Pjetra Parolina Srbiji u junu ove godine prilikom otvaranja novog sedišta Medunarodne biskupske konferencije Sv. Cirila i Metodija.

Vucic je istakao da Srbija visoko uvažava licno angažovanje Njegove svetosti pape Franciska po kljucnim medunarodnim pitanjima.

"Izuzetno cenimo snažan doprinos koji Njegova svetost pruža na planu globalne promocije mira, mirnog rešavanja sukoba i zaštite ljudskih prava, kao i ravnomernog ekonomskog i društvenog razvoja, uz poštovanja ljudskog dostojanstva i zaštitu najugroženijih", dodao je Vucic.

On je naglasio da Vlada Srbije svake godine iz budžeta izdvaja sredstva u cilju unapredenja saradnje sa Rimokatolickom i drugim crkvama i verskim zajednicama.

U dogovoru sa biskupijama, sredstva se usmeravaju na projekte obnove i izgradnje crkava i crkvenih objekata, projekte ocuvanja verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i na unapredenje srednjeg i visokog teološkog obrazovanja, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: