Moskva upozorila na Netanjahuov plan

Pre očekivanog sastanka premijera Izraela i predsednika Rusije u četvrtak, Moskva je upozorila na obećanje Netanjahua o aneksiji Zapadne obale.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 11.09.2019.

23:06

Moskva upozorila na Netanjahuov plan
Ilustracija: Depositphotos/ Eabff

Obećanje premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji strateškog dela okupirane Zapadne obale moglo bi da izazove ”nagli porast napetosti”, upozorila je Moskva pre sastanka u Sočiju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog Netanjahuovog izbornog obećanja datog samo nekoliko dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra, navodeći da bi ispunjenje moglo takodje “uticati na nade za dugo očekivani mir izmedju Izraela i njegovih arapskih suseda".

Netanjahu je u utorak najavio da namerava da proširi suverenitet Izraela na dolinu reke Jordan i severni deo Mrtvog mora ako ponovo postane premijer posle parlamentarnih izbora 17. septembra.

To je njegovo obećanje pristalicama desničarima uoči izbora. ;

Dolina Jordan čini oko 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije okupirane u Šestodnevnom ratu 1967. godine. ;

Netanjahu je objasnio da želi da anektira jevrejska naselja koja čine 90 posto teritorije doline ali ne i gradove i sela poput arapskog Jerihona. ;

Tu njegovu nameru osudile su UN, Arapska liga, EU, Turska, Jordan, Palestinci, Organizacija islamske saradnje, koja je najavila hitan sastank ministara spoljnih poslova u nedelju, Savet za saradnju zemalja Zaliva, Saudijska Arabija, Bahrein i Sirija izmedju ostalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: