"Nisam dežurni krivac za loše odnose Srbije i Hrvatske"

Poslanik SDSS u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac kaže da nije dežurni krivac za loše stanje odnosa Hrvatske i Srbije i poruke koje dolaze od srpskih zvaničnika.

Izvor: Beta

Sreda, 11.09.2019.

16:04

"Nisam ja ovde dežurni krivac za loše stanje odnosa Hrvatske i Srbije i poruke koje se šalju, niti sam adresa na koju se treba isporučivati odgovornost za te poruke. Zato što se trudim, možda još jedini na hrvatskoj i srpskoj strani, da takvih poruka nema", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

On je tako odgovorio na pitanje o poslednjim kritičkim izjavama srpskih zvaničnika na račun Hrvatske.

Pupovac je objasnio i delimično ublažio svoju izjavu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regionu, koju je dao za Radio Sarajevo posle napada na Srbe u Uzdolju kod Knina, rekavši da Hrvatska "generalno nije prvi faktor nestabilnosti, jer svaka od zemalja (regiona) ima svoje tačke nestabilnosti, Srbija jedne, BiH druge, Makedonija treće".

"Hrvatska je, nažalost, u trenutku kad sam o tome govorio, imala ozbiljan problem sa stanjem međuetničkih odnosa, mržnje i nasilja prema pripadnicima različitih, pre svega prema Srbima u Hrvatskoj. Druge zemlje imaju dublje i ozbiljnije temelje nesigurnosti, Hrvatska nema, ali ima stanje u kojem se to dogodilo i to zajedno s istorijskim revizionizmom utiče na stanje u regionu", rekao je Pupovac.

On je rekao da je "mnogima i raznima zasmetala njegova iskazana briga o nastavku porasta mržnje prema Srbima, posebno bojazan da njen dalji rast i pretvaranje u fizičko nasilje današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje karakteristično samo za razdoblje kvislinške NDH".

"Vrlo sam ohrabren i danas, moje su brige i bojazni danas manje nego pre dve sedmice. Nikad do sada toliki broj uticajnih glasova nije osudilo dovođenje u bilo kakvu vezu današnje hrvatske Republike sa ustaškom NDH", naveo je Pupovac i pozvao da se prestane s revizijom prošlosti.

Lider SDSS je pozvao na uklanjanje ušatih, ustaških "U" s fasada zgrada i uklanjanje uniformi s ustaškim pozdravom, kao i oštro kažnjavanje uzvikivanja ustaških pozdrava popraćenih pretnjama smrću.

"Niko od mene ne treba da traži da ne poistovećujem današnju modernu, demokratsku, evropsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njihovom zločinačkom ustaškom ideologijom, jer ja isuviše dobro znam tu razliku i ja to živim", rekao je Pupovac povodom kritika dela javnosti, ali i vlasti, zbog upoređivanja Hrvatske s NDH.

Povodom zahteva pojedinih, uglavnom desnih, političara i pojedinaca da se izvini zbog takvih izjava, Pupovac je odgovorio da on nikad nije tražio izvinjenje od onih koji ga nazivaju četnikom, zločincem ili saradnikom srpskih vlasti.

Lider SDSS je naveo da u ovoj vladi koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i vladajućoj koaliciji, u Saboru i značajnom delu poslaničkih klubova "ima potencijala" i da veruje u spremnost za tu vrstu saradnje i čvrstog delovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma.

Iako su novinari očekivali da će Pupovac danas saopštiti odluku o tome ostaje li SDSS deo vladajuće koalicije, on je rekao da odluka još nije doneta i da će o njoj još razgovarati sa stranačkim vrhom i članovima koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: