"Ne znam zašto je Tramp otpustio Boltona, ali znam da meni nije žao"

Smena američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona je unutrašnja stvar SAD i Rusija se u to ne meša, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.09.2019.

07:57

Foto: Tanjug/AP Photo/Cliff Owen, File

Predsednik Odbora za međunarodna pitanja Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov, međutim, ocenio je za Tas da bi Boltonov odlazak mogao da poveća šanse za produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

"Nada da će novi START biti produžen živi dok god je on na snazi, odnosno do februara 2021. godine i nakon Boltonovog odlaska velike su šanse da sporazum bude postignut na vreme i da čak bude unapređen", rekao je Kosačov.

On je dodao da se Bolton uporno protivio sporazumu u oblasti strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, misleći da oni previše ograničavaju SAD u demonstriranju superiornosti.

"Ne znam da li je to razlog zašto ga je predsednik Tramp otpustio, ali znam da je to razlog što meni nije žao zbog toga", zaključio je Kosačov.

START su 2011. godine potpisale Rusija i SAD i on će biti na snazi do 5. februara 2021. godine, ako ga do tada ne zameni novi sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja.

Sporazum takođe može da bude produžen za ne više od pet godina i to konsenzusom obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: