Išao je "tamo vamo" i na kraju istovario naftu; Hitno pozvan iranski ambasador

Zvaničnici u Londonu saopštili su da je zaplenjeni iranski tanker ipak dopremio naftu režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada, čime je prekršeno obećanje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.09.2019.

07:06

Išao je
Foto: Tanjug/Morteza Akhoondi/Tasnim News Agency via AP, File

Šef britanske diplomatije Dominik Rab optužio je Iran da je time porekao svoje obećanje da neće prebaciti naftu sa tankera Siriji, javio je Rojters.

Britanija je zbog toga pozvala iranskog ambasadora da bi se žalila na ovo ''očigledno kršenje ranije datih garancija''.

"Ova prodaja nafte brutalnom režimu sirijskog predsednika je deo ustaljenog ponašanja vlade Irana čiji je cilj ometanje regionalne bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Tanker se inače našao u centru sukoba između Irana i Zapada, nakon što je u julu zaplenjen u Gibraltaru zbog sumnje da prevozi naftu za Siriju, kršeći na taj način međunarodne sankcije.

Pušten je uz obećanje da neće dopremiti naftu Siriji, ali onog momenta kada je isplovio sa Gibraltara nije bilo sasvim jasno kojim pravcem se kreće, da li ka Grčkoj, Turskoj ili Libiiji. Čak je na neko vreme nestao i s radara nautičkih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: