"Spremni smo da sarađujemo sa NATO na nivou na kojem Srbija sarađuje"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je pozvao NATO da povuče odobrenje dato BiH da podnese Akcioni plan za članstvo (MAP).

Izvor: Beta

Petak, 06.09.2019.

11:58

Foto: EPA/Georg Hochmuth

Dodik je uputio apel da ne bi NATO bio glavni razlog zašto u BiH, kako je ocenio, ne funkcionišu institucije.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a su 5. decembra prošle godine u Briselu odlučili da se Bosni i Hercegovini odobre da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), čime je NATO odobrio aktiviranje MAP-a za BiH.

Usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je postalo prepreka formiranju nove izvršne vlasti na nivou BiH. Dodik odbija da prihvati ANP, dok druga dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tvrde da je prihvatanje državna obaveza, jer je BiH još 2009. godine zvanično zatražila pristupanje NATO-u.

Po rečima Dodika, prejudicirati članstvo u NATO je "nametnuto".

"Mi nikada nismo rekli da ne treba sarađivati sa NATO-om. Imamo određeni oblik saradnje, ...i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Povodom poziva komesara EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana članovima Predsedništva BiH na sastanak, Dodik je rekao da on ne beži od razgovora, te da mu nije problem da kaže šta hoće, a šta neće.

On, međutim, smatra da je "nemoguća dimenzija u kojoj se unapred nameće šta ko treba da prihvati", već da prvo treba izabrati Savet ministara i da Savet ministara odlučuje, "ali da neko unapred govori šta treba da odluči taj Savet, to je... nemoguće", kazao je Dodik.

Novi diplomatski skandal Dodika: Ukrajina uputila protestnu notu BiH

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo diplomatsku protestnu notu BiH u vezi sa kontroverznim izjavama Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima.

Kako prenosi Radio Sarajevo, od aneksije, koju u Kijevu nazivaju "okupacijom", a u Moskvi "ponovnim ujedinjenjem", prošlo je više od pet godina. Ali Milorad Dodik je u ponedeljak, 2. septembra, kako se navodi, izjavio za "Ruski reporter" da podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije.

"Nije li Krim deo Rusije? Za mene je to Rusija ... Krim uopšte nije trebao biti izdvojen iz Rusije. To je bila greška komunista", rekao je član Predsedništva BiH za ruski medij. i dodao da želi posetiti Krim i ne vidi razlog zašto to ne bi učinio.

Dodik je i pre stupanja na dužnost u Predsedništvu izazvao diplomatski skandal, jer je u intervjuu za ruski list "Izvestija" najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao deo Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine , kako se navodi, podseća članove Predsedništva Bosne i Hercegovine na službeni stav BiH u vezi s tim pitanjem - da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava snažni protest zbog izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika tokom razgovora s ruskim novinarom 2. septembra 2019. da privremeno okupirana Autonomnu Republika Krim navodno pripada Ruskoj Federaciji. Zbog Dodikovih izjava i namere da poseti Autonomnu Republiku Krim koja je privremeno okupirana, upućena je protestna nota Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: