Rohani naredio: Iran napušta sva ograničenja nuklearnih istraživanja i razvoja

Iranski predsednik Hasan Rohani je objavio da je naredio napuštanje svih ograničenja u nukearnom istraživanju i razvoju ove tehnologije u zemlji.

Izvor: Beta

Sreda, 04.09.2019.

22:57

Rohani naredio: Iran napušta sva ograničenja nuklearnih istraživanja i razvoja
Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

"Organizaciji za atomsku energiju (iranskoj) je naređeno da preduzme sva neophodna istraživanja i korake u razvoju da napusti sve preuzete obaveze na tom području", rekao je Rohani na državnoj televiziji.

Ova mera je preduzeta zato "što mi nismo postigli rezultat koji smo želeli" u kontekstu tekuće diplomatske inicijative Francuske da sačuva od propasti nuklerani sporazum postignut u julu 2015 u Beču, rekao je iranski predsednik.

On je to izjavio predstavljajući "treću fazu" plana za smanjenje iranskih nuklearnih obaveza.

Rohani je ovo izjavio neposredno pošto je američki izaslanik za Iran Brajan Huk odbacio ideju o "stavljanju van snage" sankcija SAD protiv Irana da bi se omogućila kreditna linija od 15 miilijardi dolara o kojoj je razgovrano sa evropskim potpisnicima nukearnog sporazuma.

Iranski zvaničnici ukazali su danas da su spremni ponovo u potpunosti da primenjuju nuklearni sporazum u zamenu za kreditnu liniju od oko 15 milijardi dolara o kojoj se pregovara sa Evropljanima a za čije je postizanje krajnji rok ovaj vikend.

Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Iran raspravljaju poslednjih nekoliko dana o tome kako da se spase međunarodni sporazum zaključen u Beču 2015. i koji je doveden u pitanje od kada su se SAD jednostrano povukle u maju 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: