SPC prenosi tela četnika

U jeku rasprave o ulozi partizana i četnika u Drugom svetskom ratu, SPC prenela tela crnogorskih četnika u novi manastir.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.12.2004.

10:48

Default images

SPC, kojom u Crnoj Gori rukovodi mitropolit Amfilohije, prenela je posmrtne ostatke četničkih vođa u Crnoj Gori Blaža Đukanovića i Baja Stanišića u jednu novosagrađenu crkvu u blizini manastira Ostrog, i time se uključila u vruću političku debatu.

Prenos posmrtnih ostataka visokih oficira kraljevske jugoslovenske vojske i još 25 njihovih saradnika tokom Drugog svetskog rata, obavljen je 18. decembra ove godine. Opštinska organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata u Kolašinu zbog toga je oštro osudila mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića. Na taj način je oskrnavljena "najveća crnogorska svetinja, manastir Ostrog", saopšteno je iz Opštinskog odbora SUBNOR-a Kolašina.

Prema oceni kolašinskih boraca, prenos posrtnih ostataka Đukanovića i Stanišića mitropolit Amfilohije je izvršio uz pomoć pesnika Matije Bećkovića i uz podršku Srpske narodne stranke i Demokratske srpske stranke, koje deluju u Crnoj Gori.
U manastiru Ostrog, na početku Drugog svetskog rata, održana je čuvena "ostroška skupština crnogorskih rodoljuba" na kojoj su donesene krupne odluke za narodnooslobodilački pokret u Crnoj Gori.

Četnicima crkva u Pljevljima

Novica Stanić, potpredsednik Srpske narodne stranke u Crnoj Gori i predsednik Odbora za izgradnju Crkve Pomirnice na brdu Stražica u Pljevljima, kaže da se crkva gradi kao spomen poginulim pripadnicima četničkog pokreta iz Pljevalja. On kaže da je do sada identifikovao 23 imena boraca "za kralja i otadžbinu" koje su "komunisti u dva navrata 1944. i 1945. godine bacili u jamu na Stražici".

Stanić je najavio da će Srpska narodna stranka predložiti sličan zakon u crnogorskom parlamentu, ali tek pošto "odbrani ustavnu povelju i obezbedi neposredne izbore za parlament državne zajednice".

Skupština Srbije usvojila je u utorak izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojim se izjednačavaju prava četnika i partizana i ustanovljava "Ravnogorska spomenica 1941. godine", poput "Partizanske spomenice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: