Izrael: Okončani sukobi na libanskoj granici

Nekoliko protivtenkovskih raketa ispaljeno je danas iz Libana na Izrael, na jednu izraelsku vojnu bazu i vojno vozilo na severu, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.09.2019.

19:10

Izrael: Okončani sukobi na libanskoj granici
Ilustracija: Depositphotos/AleksTaurus

Libanska TB Al Majadin je javila da je Hezbolah uništio izraelsko vojno vozilo u udaru i da su oni koji su bili unutra ubijeni i ranjeni, ali je izraelska vojska kasnije te tvrdnje pobila, preneli su izraelski mediji.

Kako je navedeno na izraelskoj strani nije bilo žrtava.

Izraelska vojska je uzvratila vatru gađajući mesta odakle su rakete ispaljene i mete u južnom Libanu, a kasnije je navela da je posle nekoliko sati razmena vatre okončana.

AP prenosi potvrdu izraelske vojske da je najnovija runda sukoba s Hezbolahom izgleda okončana.

Vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je novinarima da su ekstremisti Hezbolaha ispalili dve ili tri rakete ka izraelskoj vojnoj bazi i da je pričinjena šteta.

Takođe je pogođeno vozilo vojne hitne pomoći.

Portparol je rekao da je Izrael odgovorio ispaljivanjem oko 100 artiljerijskih granata prema izvoru vatre i da je uzleteo i vojni helikopter.

Konrikus je ocenio da su “taktički događaji” izgleda okončani ali je dodao da dublje “strateške pretnje” koje predstavlja Hezbolah ostaju i da je Izrael i dalje spreman na dalji sukob.

Ranije je predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao da je zemlja “ voljna da brani građane Izraela gde god da su bez oklevanja” nakon raketnih udara Hezbolaha duž granice.

Mirovne snage UN u južnom Libanu su danas pozvale i Izrael i ekstremistički proiranski Hezbolah da pokažu uzdržanost nakon ispaljivanja protivtenkovkih raketa na izraelsku vojnu bazu na koju je Izrael odgovorio jakom artiljerijskom vatrom.

Snaga poznata po akronimu UNIFIL navela je u saopštenju da prati razvoj događaja i da je komandujući oficir general-major Stefano Del Kol u kontaktu sa stranama i da apeluje na maksimalnu uzdržanost i da traži prekidanje svih aktivnosti koje dovode u opasnost prekid neprijateljstava.

Izrael je ispalio "više od 40 raketa", zapaljivih ili punjenih klaster municijom u područje tri sela u južnom Libanu, saopštila je libanska armija danas na svom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: