"REM nije kriv za lakrdiju od bojkota"

Deo opozicije odlučio je da REM proglasi za osnovni razlog svog neizlaska na izbor, saopštio je Savet REM-a, sa potpisom Olivere Zekić.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.08.2019.

20:53

Saopštenje je došlo povodom teksta pod naslovom "REM uvek radi u službi aktuelne vlasti" na naslovnoj strani "Danasa".

"Sve što ste uradili jeste lažna vest, u sklopu kampanje one političke opcije sa kojom ste se, očigledno, poistovetili", istakla je članica REMA-a Zekić dodajući da list u toj kampanji ne obaveštava javnost ni o čemu, nego iznosi laži da je SzS u pravu.

"Otuda i kampanja, u kojoj vi, i CINS, i služavke, i batleri, ne obaveštavate javnost ni o čemu, nego je ubeđujete, i to lažući, da je SzS u pravu, da su Đilas i Boško takođe u pravu, i da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM), o kojem ta javnost uglavnom ništa ne zna, kriv za ovu lakrdiju od bojkota, dovoljno glupu da joj je potrebno još gluplje objašnjenje", ocenjuje Zekić.

Ona kaže da su zato najpre izmislili izveštaj REM-a, koji ne postoji, a kada su demantovani, i kada je jedini pravi izveštaj pokazan, krenuli su dalje, i izmislili "tajni", izveštaj REM, "neki koji smo mi valjda sakrili od javnosti".

Zekić ukazujući da nigde, nikakav "tajni" izveštaj nije postojao, niti postoji i da "nikada REM nije ni usvajao, niti potom krio, to o čemu pišete".

Ističe da postoje zakoni u ovoj zemlji, koje REM poštuje, a koji ni SzS, ni Danas ne zanimaju, i po tim zakonima, kako kaže, jedini izveštaj koji REM mora da usvoji je onaj koji se bavi količinom reklama (komercijalnog sadržaja), koje stranke emituju u kampanjama.

Zekić objašnjava da taj izveštaj REM prosleđuje Agenciji za borbu protiv korupcije, koja na osnovu njega proverava koliko je koja stranka potrošila novca, a druge službe, potom, da li je plaćen porez.

"I to smo i uradili, poštujući zakon. Isti onaj po kojem nemamo nikakva prava da uređujemo programe privatnih televizija, niti da određujemo koliko će se koji političar na njima pojavljivati", precizira Zekić dodajući da zato sada lažu da su izveštaji zakonska obaveza, i, još više, da je, u vreme njihovog službovanja u REM, ova ustanova po tim izveštajima postupala i kažnjavala, bilo koga.

"Kada je za izbore 2012. godine, Dragan Đilas, na Studiju B, gradskoj televiziji, a baš on tada gradonačelnik, emitovao svoje predizborne spotove van predizbornog Zekić smatra da list zbog lažnih vesti treba da odgovara, kao i zbog zaobilaženja istine, i spinovanja.

"Kao i za sakrivanje činjenica, od kojih je najvažnija ona da zahtevi SzS da REM zabrani informativne programe privatnih televizija, nemaju nikakve veze sa zakonom, nego ga, naprotiv, i krše"", ukazuje ona ističući da nikada sebe nisu doživljavali kao cenzora, nego samo kao regulatora.

Navodi da REM nije reagovao na to što je N1 prenosio, uživo, van izborne kampanje, kršeći zakon, i politički upad u RTS, i politički skup na Trgu Republike, anisu reagovali ni kada su druge televizije prenosile političke skupove, jer veruju da s ena taj način štite pluralizam, i pravo na drugačije mišljenje.

"Preskočili ste, takođe i činjenicu, da na, šezdeset odsto televizora u Srbiji, jedan kablovski operator koji se zove SBB, opet protivno našem obavezujućem uputstvu o logickoj numeraciji, na brojevima 1 i 2 (i 1 i 2 na daljinskom), nalaze televizije Nova i N1 koje su, svaki dan, od 0-24, protiv aktuelne vlasti", napominje Zekić.

"Sve to, taj amaterski spin, radite za iste one političare koji su, dok su bili na vlasti, posedovali novine (Preš), donosili sumanute zakone o informisanju, hapsili novinare, otimali redakcije, smenjivali glavne urednike...", ukazuje Zekić.

List "Danas" u tekstu prenosi izjave nekoliko sagovornika koji smatraju da REM ne obavlja svoj posao i da je prisutna dominacija vlasti u svim elektronskim medijima.

Gordana Suša, Rade Veljanovski i Nedim Sejdinović povodom navodnog tajnog izveštaja REM-a za "Danas" tvrde da REM nije nezavisno regulatorno telo i da je sam sebe ukinuo.

Danas navodi da je CINS pre dva dana objavio "dugo skrivani izveštaj REM-a" o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine i tvrde da je REM prekinuo da objavljuje izveštaje o tome što je pobudilo sumnju da je to učinjeno kako bi se prikrilo favorizovanje vladajuće stranke u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: