Karadžić pisao pismo?

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, navodno se u sredu oglasio posle devet godina bekstva otvorenim pismom.

Izvor: B92

Sreda, 22.12.2004.

16:58

Default images

Pismo koje je potpisano njegovim imenom, poslato je sa javnog faksa, iz pošte u Takovskoj ulici, u Beogradu, saznaje B92. B92 saznaje i da je policija uzela otiske sa lica mesta. Pismo sa potpisom Karadžića i jučerašnjim datumom, dobila je banjalučka Alternativna televizija. Pismo je napisano ćirilicom, najverovatnije na računaru, a u ATV je stiglo faksom.

Detalje iz pisma koje počinje rečima "braćo i sestre ovo su odsudni trenuci za srpski narod Republike Srpske“, prenosi novinar ATV-a Miroslav Ajder, koji javlja da se u pismu dalje navodi da Karadžić, ni u jednom trenutku ne bi oklevao da se žrtvuje za Republiku Srpsku, kada bi je njegova žrtva mogla spasiti.

"Nažalost, oni koje žele da unište RS i da naprave unitarnu bosansku državu, kojom bi se upravljalo iz Sarajeva, Haški tribunal koriste samo kao izgovor za te svoje namjere. Ova prijetnja našem narodu i našoj Republici, zahtjeva odlučno i hrabro suprotstavljanje i žrvte. Na nesreću, pokazalo se da stranka koju sam osnovao, SDS, nije dovoljno sposobna da povede narod u ovom odlučnom trenutku i zaustavi propadanje Republike Srpske. Pozivam građane Republike Srpske da podignu svoj glas protiv kukavičkog i sebičnog ponašanja rukovodstva SDS-a. Pozivam sve časne predstavnike srpskog naroda u zajedničim institucijama Bosne i Hrecegovine da podnesu ostavke i odbiju da rade u tim institucijama. Taj bojkot treba da traje sve dok se ne odustane od nasilne i protivustavne promjene Dejtonskog sporazuma i dok ne bude osigurana zaštita građanskih i ljudskih prava našeg naroda. Takođe, pozivam sve građane Republike Srpske da se uzdrže od nasilja koje naši neprijatelji žele da izazovu. Oslonite se na svoju snagu, volju i čast i ustrajte u građanskoj neposlušpnosti, sve dok ovaj autokratski i nedemokratski napad na Republiku Srpsku ne bude oktklonjen. Sada je biti ili ne biti", stoji u pismu koje je građanima Republike Srpske uputio Radovan Karadžić.

Inače, protiv ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, Haški tribunal podigao je dve optužnice. Prva, koja ga je teretila za ratne zločine na prostoru cele Bosne i Hercegovine, podignuta je 24. jula 1995. Druga, koja se odnosila samo na masovno ubistvo Muslimana u Srebrenici, podignuta je 16. novembra iste godine. Dve optužnice spojene su u jednu u aprilu 2000. Radovan Karadžić se na osnovu individualne i komandne odgovornosti, u jedanaest tačaka, tereti za genocid, progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije, teror nad civilnim stanovništvom, silovanja. Osim Srebrenice, optužnica protiv Karadžića odnosi se i na opsadu Sarajeva, formiranje logora u Prijedoru, Bijeljini i Brčkom kao i na kampanju etničkog čišćenja na celoj teritoriji koju su tokom rata kontrolisali bosanski Srbi. Zvaničnici Tribunala izjavljuju da je privođenje Karadžića ključni uslov okončanja rada tog suda.

Ljiljana Zelen-Karadžić demantovala autentičnost

Ljiljana Zelen-KaradŸić, supruga Radovana KaradŸića demantovala je autentičnost pisma koje je navodno potpisao Radovan KaradŸić.

"Ni po stilu, niti po načinu pisanja, po dugim rečenicama, po čemu god hoćete, to nije njegovo pismo. Kada Radovan piše pisma on se potpisuje odmah potpisom, a ne piše štampano ime i prezime, pa iza toga potpis" - rekla je Ljiljana Zelen-KaradŸić agenciji Srna.

Ona je navela da je Radovan KaradŸić 1996. godine obećao tadašnjem izaslaniku američkog predsjednika za Balkan Ričardu Holbruku da se neće pojavljivati u javnosti i da se tog obećanja drži.

Čavić: Politička manipulacija

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić ocenio je da je pismo koje je navodno potpisao Radovan KaradŸić, politička manipulacija sa lošim namerama, ma ko da iza nje stoji i bez obzira na koji način je došlo do javnosti i ko je njen kreator.

"Ovakvo pismo je gruba manipulacija s ciljem da se u ovom trenutku destabilizuje stabilna politička scena u RS", zaključio je predsjednik RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: