Helsinki: Nastavlja se sastanak šefova diplomatija EU, Zapadnog Balkana i Turske

U Helsinkiju se nastavlja neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU, Zapadnog Balkana i Turske. Srbiju predstavlja Dačić.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.08.2019.

08:10

Helsinki: Nastavlja se sastanak šefova diplomatija EU, Zapadnog Balkana i Turske
Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh

Centralna tema sastanka, koji organizuje evropska šefica diplomatije Federika Mogerini, biće regionalna saradnja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a na marginama sastanka ministar Ivica Dačić će učestvovati i na neformalnom radnom ručku na poziv ministra spoljnih poslova Finske Peke Havista.

Tema neformalnog radnog ručka biće ljudska prava.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane i šefova diplomatije EU počeo je juče u Helsinikuju, a danas će im se pridružiti i partneri sa Zapadnog Balkana.

Odalazeća šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini prvi put, pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU, na sastanak Saveta EU ministra zvanično je pozvala i predstavnika Prištine.

U Evropskoj komisiji ovaj potez Mogerini objašnjavaju kao "neophodnost i korist" od učešća "svih sa Zapadnog Balkana" u "važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji."

"Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera", navodi se u u izjavi EU portparola za Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije za Tanjug da učesće Prištine u Helsinkiju neće u formalnom smislu narušiti principijelni stav Srbije prema presedanu Federike Mogerini, jer će biti primenjen Gimnih format, odnosno istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja.

"Ali, suštinski gledano, to je bilo poptuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo", upozorio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: