"Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine"

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto založio se za brži ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u EU. ”Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine.”

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

12:55

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Peter Sijarto, koji se nalazi na sastanku Saveta EU u Helsinkiju, kaže da se integracije Zapadnog Balkana moraju dogoditi brzo.

On je ocenio da su zemlje regiona napravile najbolje što su mogle kako bi ubrzale proces pristupanja. ”Pristupni pregovori sa Srbijom moraju se ubrzati, a Srbiji omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine”, izjavio je Sijarto.

Pred sutrašnju raspravu o regionalnoj saradnji kojoj će pored ministra EU prisustvovati i šest predstavnika sa Zapadnog Balkana, šef mađarske diplomatije pozvao je svoje kolege iz EU da prestanu da se ”samo žale” zbog uticaja drugih sila na Zapadnom Balkanu i pozvao EU da bude ta koja će najbrže reagovati.

"Zašto ne dozvolimo zemljama Zapadnog Balkana da postanu zemlje članice što je brže moguće?", zapitao je Sijarto. Peter Sijarto zakljućuje da Mađarska kao bliski sused regiona jasno shvata značaj integracija Zapadnog Balkana u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: