Jelašić: Banke deru građane

Guverner NBS Radovan Jelašić upozorava građane da dobro razmotre uslove kreditiranja koje nude banke.

Izvor: B92, "Blic"

Nedelja, 19.12.2004.

11:38

Default images

Razlog upozorenja, prema rečima Jelačića, leži u tome što pojedine godišnje kamate mogu dostići i 60 odsto. On je u izjavi za "Blic" nedelje, rekao da će sve banke u Srbiji, na osnovu odluke Narodne banke, imati obavezu da od 1. februara naredne godine jasno istaknu efektivnu kamatnu stopu koja će uključivati sve troškove koje klijent ima kada uzima kredit.

Jeste čudno što to banke do sada nisu same uradile, smatra Ječašić, kada već govore da im je važna transparentnost rada i poverenje građana. On, međutim, upozorava da banke obračunavaju kamatne stope i do četiri odsto na mesečnom nivou, čime bukvalno "deru" građane, jer godišnje ta kamata dospe i do 60 odsto.

"To je perfidni atak na siromaštvo. Priča komercijalnih banaka da je njima omekšalo srce, pa zato odobravaju široku lepezu kredita, nije realna, jer sve one posluju isključivo zbog sopstvenog profita", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: